Dit artikel is vandaag gratis

Drie kilometer aan voederhagen zorgen voor biodiversiteit en gezonde koeien: veertien boeren in het Friese kleiweidegebied planten bloemen en struiken langs weide

Boer Jan Woudstra en zijn vrouw Johanneke hebben in Menaam al een voederhaag aangeplant en zijn initiatiefnemers van dit project. Foto: Marcus Pasveer

De komende weken wordt het Friese kleiweidegebied bijna drie kilometer aan voederhagen rijker. De hagen, die bijdragen aan de gezondheid van koeien en zorgen voor meer biodiversiteit, worden bij veertien boeren geplant.

Koeien kunnen naast gras ook van de voederhagen langs kavelpaden en perceelsgrenzen ‘grazen’. Vee blijft vaak bij een wilg staan om hiervan te vreten. De wilg bevat een ontstekingsremmende stof. Naast wilg zijn er meerdere soorten waarvan bekend is dat deze stoffen hebben met een positief effect op de gezondheid van de koe.

Boerenexperimenten

Het project dat vrijdag bij boer Marten de Jong aan de Alde Bayumerdyk in Baaium werd afgetrapt, is één van de boerenexperimenten die vanuit de Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw subsidie heeft gekregen. Melkveehouder Jan Woudstra uit Menaam is op zijn melkveehouderij al langer aan de slag met voederhagen en vertelde de aanwezige boeren over zijn ervaringen.

Gedeputeerde Klaas Fokkinga plantte de eerste struik waarna de boeren die meedoen het plantmateriaal konden meenemen om thuis te planten. Het voederhagenproject werkt samen met Boeren met Bomen (BmB) waar Woudstra bij is aangesloten, en de provincie Fryslân.

Nieuws

menu