Dit artikel is vandaag gratis

Zoektocht naar verhalen over pioniers uit kibboets in Franeker levert driedelige documentaire op: eerste deel in première op Noordelijk Film Festival

Still uit documentaireserie 'Kibboets op 'e klaai'. Foto: FD

Twee filmpjes van een joodse landbouwschool in Franeker uit de jaren ‘30 van de vorige eeuw hebben zoveel interesse gewekt dat FryslânDOK op zoek is gegaan naar het verhaal achter de beelden. Deze maand wordt de driedelige-serie uitgezonden, zaterdag is het eerste deel aan de beurt.

In Franeker hebben tussen 1934 en 1941 negentig jonge joden in verschillende samenstellingen in het oude stationsgebouw gewoond. Ze wilden in Fryslân het landbouwvak leren zodat ze toegang konden krijgen tot het nieuwe land in Palestina. Ruim de helft lukte dat, maar net voor en in de oorlog en met de uiteindelijke sluiting van de kibboets werd dat steeds moeilijker.

Spoor gevolgd

Voor de serie trokken coördinator van het Fries Film Archief Syds Wiersma, regisseur Gerard van der Veer en cameraman Gerko Jonker naar Israël, Bergen-Belsen, Westerbork en Amsterdam. De drie volgden het spoor van de pioniers en stuitten op nabestaanden die de verhalen van de pioniers vertellen.

De documentaire ‘Kibboets op ’e klaai’ wordt in drie afleveringen uitgezonden bij FryslânDOK op NPO2 en Omrop Fryslân, op 12 en 13 november, 19 en 20 november en 26 en 27 november. De eerste aflevering gaat in première op het Noordelijk Film Festival en is te zien op zondag 13 november om 15.00 uur bij Slieker.

Nieuws

menu