Driekwart van jeugd op Schiermonnikoog, Ameland, en Terschelling heeft eerste prik

Zo’n driekwart van de jongeren op Schiermonnikoog, Ameland en Terschelling heeft een eerste coronavaccinatie gekregen. Jongeren op Vlieland die willen worden gevaccineerd, kunnen dat woensdag laten doen. In totaal wonen er op de vier eilanden ongeveer zeshonderd jongeren van twaalf tot zeventien jaar.

Een jonge inwoner van Terschelling krijgt een vaccinatie tegen het coronavirus.

Een jonge inwoner van Terschelling krijgt een vaccinatie tegen het coronavirus. Foto: ANP

Volgens een GGD-woordvoerder hebben 170 van de 220 jongeren op Ameland een eerste prik gekregen, dus zo’n 77 procent. Op Schiermonnikoog gaat het om 31 van de 41 jongeren, ongeveer 76 procent. Verder hebben 190 van de 266 jongeren op Terschelling een eerste vaccinatie gehad, wat gelijk staat aan zo’n 71 procent. De vaccinatiebereidheid onder jongeren op deze drie eilanden ligt mogelijk nog hoger. ,,Soms waren kinderen ziek of bijvoorbeeld op het vasteland toen we er waren”, zegt de zegsman. Voor het weekend liet GGD Fryslân in deze krant al weten de eerste opkomstcijfers ,,een mooi getal” te vinden.

Leeuwarden of Franeker

Jongeren die de eerste prik hebben gemist kunnen die nog halen. ,,Maar dan moeten ze wel naar bijvoorbeeld Leeuwarden of Franeker komen.”

GGD Fryslân ging vorige week langs de eilanden om volwassenen te vaccineren. Op 30 juni kwam het bericht van zorgminister Hugo de Jonge naar buiten dat ook jongeren vanaf twaalf jaar gevaccineerd mogen worden. Vanaf toen heeft de GGD ook jongeren op de eilanden de kans gegeven om zich te laten vaccineren. Omdat GGD Fryslân vorige week maandag al op Vlieland was, hebben de jongeren op dit eiland zich nog niet kunnen laten vaccineren.

Geen prik vakantievierders

Jongeren op de eilanden hoeven geen afspraak te maken en hebben geen uitnodigingsbrief nodig. Een identiteitsbewijs of burgerservicenummer is voldoende. De vaccinatiemogelijkheid geldt alleen voor jongeren die op het eiland wonen en er ingeschreven staan. Dat betekent dat jongeren die er vakantie vieren niet in aanmerking komen voor een prik.