Driekwart van de Friezen heeft prik tegen coronavirus gehad, lichte stijging besmettingen vooral in Achtkarspelen en Dantumadiel

GGD Fryslân meldt in haar weekbericht een lichte stijging van besmettingen in de provincie. Afgelopen week werden er 542 Friezen positief getest, tegen 529 een week eerder. De grootste toename is gesignaleerd in Achtkarspelen en Dantumadiel.

Een mobiele vaccinatiebus. De GGD zet de bussen in om de vaccinatiegraad tegen het coronavirus te verhogen.

Een mobiele vaccinatiebus. De GGD zet de bussen in om de vaccinatiegraad tegen het coronavirus te verhogen. Foto: ANP

In Achtkarspelen zijn 38 personen positief getest, tegen 14 vorige week. In Dantumadiel gaat het om 28 personen, tegen 12 vorige week. Deze twee gemeenten hebben een iets lagere vaccinatiegraad dan andere Friese gemeenten.

Ongeveer een op de vijf positief getesten heeft de besmettingen mogelijk in het buitenland opgelopen. De grootste groep hiervan is in Frankrijk, Kroatië of Italië op vakantie geweest.

Het aantal ziekenhuisopnames is in Fryslân in de afgelopen week vrij stabiel gebleven, zo blijkt uit de cijfers van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland. Vrijdag lagen er veertien covid-19-patiënten in de Friese ziekenhuizen, van wie vijf op de intensive care.

Prikken zonder afspraak

Inmiddels zijn meer dan 325.000 inwoners, oftewel de helft van de Friese bevolking, volledig gevaccineerd bij de GGD. Cijfers van het RIVM geven aan dat zeker driekwart van de Friezen een eerste prik heeft gehaald.

Het aantal Friezen dat zonder afspraak een prik komt halen bij de GGD neemt geleidelijk toe. Dat komt doordat de vier grote priklocaties in Drachten, Heerenveen, Leeuwarden en Sneek sinds afgelopen week ook deze mogelijkheid bieden.

Afgelopen week maakten 705 mensen gebruik van de mogelijkheid om zonder afspraak te prikken. Eerder waren dat 493 en 566 per week. De vaccinatiebus van de GGD, waar ook een prik zonder afspraak kan worden gehaald, staat volgende week dinsdag in Heerenveen en in de dagen erop in Jubbega, Leeuwarden en Sint Nicolaasga.