Vrees voor meer besmettingen met het coronavirus op Ameland, grote drukte bij de tijdelijke GGD-teststraat in Nes op het eiland

Op Ameland was het dit weekend niet alleen druk op de terrassen, maar ook bij de GGD-testlocatie die sinds kort is ingericht aan het Verdekspad in Nes. Vrijdag werden hier van 36 van de 64 deelnemers aan een surfkamp positief getest.

De zomertestlocatie van de GGD op Ameland.

De zomertestlocatie van de GGD op Ameland. Foto: Jan Spoelstra

De twintigers, afkomstig uit verschillende delen van Nederland, werden diezelfde dag overgezet naar de wal, maar de besmettingen blijken niet tot deze groep beperkt gebleven te zijn. Zondag meldde het RIVM nog negen besmettingen op het eiland, maar vermoedelijk is dat niet het complete beeld.

„Het was ontzettend druk in de GGD-teststraat, maar bij ons was het evengoed druk”, zegt Eduard Visser van de medische dienst Medical-Ameland, die onder meer sneltesten aan huis afneemt. „Ik had zaterdag ineens heel veel aanvragen. We hebben meer dan zeventig testen gedaan, waarvan er zeven positief zijn.”

Het gaat hierbij mogelijk om de Deltavariant van het coronavirus, die veel besmettelijker is dan vorige varianten, maar ook mildere symptomen heeft.

Discotheek

„Van die groep surfers was aanvankelijk één iemand besmet”, weet Visser. „Die zijn met z’n allen op stap gegaan en hadden veel contact met anderen in de discotheek en uitgaansgelegenheden, dus dat is uit de hand gelopen. Het zijn bijna allemaal vakantiegangers die besmet zijn. Jongeren die van de wal komen en hier een vakantiebaantje in de horeca hebben.”

De meeste Amelander jongeren werden op 1 juli volledig gevaccineerd. Driekwart van de eilander jeugd van 12 tot 18 jaar heeft toen een eerste prik gehaald.

GGD Fryslân is bezig om ook op de andere Waddeneilanden teststraten in te kunnen richten tijdens de zomervakantie. „Maar die worden alleen opgezet in geval van een uitbraak”, zegt woordvoerder Heidi Bunicich van de gemeente Ameland. „In dit geval omdat er hier veel surfers positief werden getest.”