Twee Friese namen voor elke nachtvlinder? Dubbel werk dreigt. ,,Ik snap eigenlijk niks van dit project”

Een project rond de Nacht van het Wad in Westhoek aankomend weekend zorgt mogelijk voor dubbel werk bij het op Friestalige naam stellen van nachtvlinders. De Vlinderwerkgroep Fryslân is daar namelijk al lang mee bezig.

Donkere marmeruil (donker moarmerûltsje).

Donkere marmeruil (donker moarmerûltsje).

Bezoekers van de Nacht van het Wad, aankomende zaterdagavond in Waddenherberg The Friezinn in Westhoek, kunnen meedenken over de Friese naamgeving van nachtvlindersoorten die nog geen Friese naam hebben. Macrofotograaf Durk Schakel uit Deinum lokt nachtvlinders met een opstelling van een wit laken en een felle lamp. Soorten die nog geen Friese naam hebben, kunnen op naam gezet worden door ieder die wil, legt organisator Douwe Gerlof Heeringa van The Friezinn uit. ,,Het is een vorm van civil science . Als je meer biodiversiteit wilt moet je in meertaligheid investeren. Die zijn beide in de verdrukking.”

Zo’n driehonderd macronachtvlindersoorten hebben een Friese naam, die door Sake P. Roodbergen in 2016 in het boek Nachtflinters op een rijtje zijn gezet. Er zijn nog honderden minder gangbare en zeldzame soorten die nog geen Friese naam hebben. Dat iedereen iets kan bedenken wil niet zeggen dat er verder niet over wordt nagedacht, zegt Schakel van het Projekt Nachtflinnter. ,,We gaan niet zomaar zeggen: dit of dit gaat het worden. We moeten geen exotische namen krijgen die niets te maken hebben met het uiterlijk van de vlinder bijvoorbeeld.”

Ver gevorderd

Schakel is er niet van op de hoogte dat de Vlinderwerkgroep Fryslân, in samenspraak met de Fryske Akademy, ook bezig is met een actuele aanvulling van de Friestalige namenlijst voor nachtvlinders. ,,Die is al ver gevorderd en publiceren wij binnenkort”, aldus voorzitter Siep Sinnema. ,,Ik snap eigenlijk niks van dit project. Dit lijkt me niet de juiste manier om een officiële Friese naam vast te stellen. Wij kennen Durk Schakel niet, maar nemen wel contact met hem op. Anders gaat het straks dubbelop.”

Een dubbele lijst mag er niet komen, vindt ook Schakel. ,,Het is belangrijk dat wij het afstemmen met Vlinderwerkgroep Fryslân. Het uiteindelijke belang is het completeren van de Friestalige lijst en de bevordering van het Fries.”