Duikers brengen 2500 kilo afval boven uit de Noordzee

De groep vrijwilligers van Stichting Duik de Noordzee Schoon die een negendaagse duikexpeditie in de Noordzee heeft ondernomen, heeft daar in totaal 2500 kilo afval uit opgedoken. Zo’n vijfhonderd kilo daarvan is afkomstig van containers die MSC Zoe begin dit jaar verloor.

Afval van MSC Zoe wordt verzameld op het schip Commandant Fourcault, dat meedeed aan de duikexpeditie.

Afval van MSC Zoe wordt verzameld op het schip Commandant Fourcault, dat meedeed aan de duikexpeditie. Foto: ANP

De expeditieleden vertrokken vorige week zaterdag 7 september en doken tussen Ameland en Schiermonnikoog, vooral bij oude wrakken. Die vormen vaak een bron van zeeleven, maar er blijft ook veel langsstromend afval achter haken, aldus een woordvoerder van de stichting.

De duikers haalden onder meer kleding, keukengerei, reiskoffers, vloerkleden, speelgoed en auto-onderdelen boven water, evenals zogenoemde spooknetten. ‘Duikers troffen van alles aan wat duidelijk niet in onze zee hoort’, aldus de stichting.

Dat er behoorlijk wat troep is opgedoken die nog uit de containers van MSC Zoe komt, toont volgens de stichting aan dat opruimen nog steeds noodzakelijk is. ‘Als dat echter niet snel gebeurt, wordt berging vrijwel onmogelijk omdat veel afval onder het zand verdwijnt.’

Duikers troffen van alles aan wat duidelijk niet in onze zee hoort

De duikers hadden verwacht dat ook veel van deze troep zich zou ophopen rond de scheepswrakken, maar dat bleek niet het geval. Doordat de troep verspreid over de zeebodem ligt, is opruimen van dit afval moeilijker .

Nog steeds zijn 47 van de 342 overboord geslagen containers zoek en spoelt er veel afval aan op de Waddenstranden. Vorige week nog riepen vijftien partijen, waaronder de Waddenvereniging en Stichting De Noordzee, rederij MSC in een brief op over de brug te komen met de door de rederij beloofde schadevergoedingen.

Spooknetten

Volgens Stichting Duik de Noordzee Schoon zou rederij MSC bijvoorbeeld professionele duikers kunnen inzetten. In de Nederlandse wateren zou naar schatting nog zo’n 300.000 kilo verloren waar liggen, en inclusief de Duitse wateren zou het zelfs om 800.000 kilo gaan.

Honderden kilo’s afval die door de duikers geborgen werden, betroffen verspeelde visnetten die zowel tijdens de heen- en terugweg als op de duikplekken werden aangetroffen. Dit soort spooknetten zijn volgens de stichting een groot gevaar voor vissen, kreeften en krabben die erin verstrikt raken.

Als dat opruimen niet snel gebeurt, wordt berging vrijwel onmogelijk omdat veel afval onder het zand verdwijnt

Ook waarschuwt Duik de Noordzee Schoon ervoor dat het afval in zee afbreekt tot microplastics ,,wat door allerlei organismen wordt opgenomen en zo ook in onze voedselketen terechtkomt”, aldus een woordvoerder.

Stichting Duik de Noordzee Schoon is in 2011 opgericht om spooknetten van wrakken te verwijderen. Tijdens de tot nog toe veertien gehouden expedities zijn 6700 duiken op 160 wrakken gemaakt. Daarbij zijn 60.000 kilo aan spooknetten en lood van wrakken gehaald.

Dossier: Lees hier alles over de containterramp