Duizend bakjes met patat voor toch nog een feestelijke Koningsdag

Om de inwoners en het personeel van elf verzorgingshuizen een hart onder de riem te steken leverden de burgemeester en wethouders van de gemeente Waadhoeke op Koningsdag lekkere traktaties af bij de deur.

Burgemeester Marga Waanders verzorgt patat en fruit voor bewoners van De Beuckelaer in Sint Annaparochie.

Burgemeester Marga Waanders verzorgt patat en fruit voor bewoners van De Beuckelaer in Sint Annaparochie. Foto: Jan Spoelstra

Geen rondje over de vrijmarkt, geen feestelijke concerten en ook weinig oranje te zien op straat. Alleen aan de Nederlandse driekleur aan vele gevels viel gisteren te zien dat het Koningsdag was. Want door de coronacrisis bleef het stil op een anders altijd zo vrolijke dag. Om ouderen en personeel van verzorgingshuizen toch nog een feestelijke Koningsdag te bezorgen kwamen burgemeesters en wethouders van de gemeente Waadhoeke in actie.

Tot de voordeur

Zij deelden bij elf verzorgingshuizen rond de duizend bakjes patat uit. Zo ging burgemeester Marga Waanders langs bij De Beuckelaer in Sint Annaparochie om vervolgens in Franeker de zorglocaties Froonacker en Saxenoord te bezoeken. Al bleef dat bezoek beperkt tot aan de voordeur: door corona mag alleen personeel de verzorgingshuizen in. De ouderen moeten het daardoor al weken zonder bezoek van familie doen.

In de smaak

De actie van de gemeente viel letterlijk en figuurlijk goed in de smaak, zo merkte Waanders. ,,Ondanks alle beperkingen is het toch een feestelijke dag. Het is hartverwarmend om te zien hoe blij de bewoners zijn door deze actie. We kunnen dan wel niet naar binnen, maar zwaaien en via het raam even met elkaar praten lukte wel. Dat waren fijne gesprekken.”

We kunnen dan wel niet naar binnen, maar zwaaien en via het raam even met elkaar praten lukte wel. Dat waren fijne gesprekken

De gemeente kon rekenen op de steun van lokale ondernemers, die enthousiast reageerden op het idee. Zo leverde patatfabriek Lamb Weston/Meijer in Oosterbierum de aardappelen en zorgde Levo uit Franeker voor de sauzen en olie. De eigenaren van snackkramen parkeerden bij de verzorgingshuizen en bakten daar de patat, die later met trolleys naar de ingang werd gebracht. ,,Daarna heeft het personeel de patat uitgedeeld aan de bewoners”, legt initiatiefneemster Lourenske van der Kooij namens de gemeente uit.

Duwtje in de rug

Er was bewust gekozen voor het uitdelen van een ‘patatje met’. Door uitsluitend met lokale ondernemers samen te werken, kregen ook zij een financieel duwtje in de rug tijdens de coronacrisis. Zo is er door de weggevallen horeca-afzet een overschot aan frietaardappelen ontstaan. Van der Kooij: ,,Daarom is het een win-winsituatie: we trakteren de mensen van de verzorgingshuizen, maar steunen ook onze lokale ondernemers.”

Gezond toetje

Als gezond toetje boden de burgemeester en wethouders op iedere locatie een XXL-fruitmand aan, waarvan het fruit bij verschillende ondernemers in de gemeente was ingekocht. Om de sfeer nog wat extra verhogen verscheen in de achtertuin van Saxenoord een draaiorgel. ,,Ik heb vanmiddag zo veel mensen met een big smile gezien. Daar was het ons om te doen. Sommige ouderen hebben al maanden geen patatje meer gegeten en vonden het een heerlijke traktatie voor op Koningsdag”, aldus Van der Kooij.

Sommige ouderen hebben al maanden geen patatje meer gegeten en vonden het een heerlijke traktatie

De actie was bedoeld om mensen een hart onder de riem te steken, maar er zat ook een hart onder de bakjes patat: een in die vorm uitgesneden oranje onderzetter. ‘Een Waadhoekse lekkernij voor u, omdat we vandaag vorstelijk voor elkaar moeten zorgen’, was de boodschap die daarop gedrukt stond. Een van de bewoners van De Parrebeam in Sint Annaparochie liet weten zich toch vooral druk te maken over anderen: ,,Wij rêde ús hjir wol, mar ik fyn it sa slim foar al dy ûndernimmers.”

Nieuws

Meest gelezen

menu