Duurzame Huizenroute krijgt een broertje met tuin- en klimaatroute

Een slim ingerichte tuin kan zowel hittestress als wateroverlast verminderen. Een tuin- en klimaatroute moet mensen inspireren om bij hun tuinaanleg rekening te houden met de klimaatcrisis.

Gertrud van Leeuwen stelt haar duurzame tuin graag open voor bezichtiging.

Gertrud van Leeuwen stelt haar duurzame tuin graag open voor bezichtiging. Foto: Rens Hooyenga

De Duurzame Huizenroute, bedoeld om mensen te inspireren om hun huis te verduurzamen, is inmiddels een ingeburgerd begrip. Maar niet alleen de binnenkant van een huis kan verduurzaamd worden. Met de Nationale Tuin & Klimaat Route kunnen huiseigenaren binnenkort aan belangstellenden laten zien hoe ze hun tuin met het oog op stortbuien hebben ingericht en wat een grijswatersysteem is.

Hittestress

Het platform Duurzame Huizenroute kreeg van een aantal gemeenten het verzoek of het initiatief niet kon worden uitgebreid met een tuin- en klimaatroute. ,,Veel gemeenten zijn bezig met klimaatadaptatie nu er steeds meer sprake is van hittegolven en hevige regenbuien”, vertelt Carina den Otter van het platform. ,,Gemeenten denken zelf na over hoe om te gaan met hittestress en wateroverlast. Maar veel grond is particulier bezit. Hoe meer tuinbezitters rekening houden met het veranderende klimaat, des te beter zijn we er als samenleving op voorbereid.”

Het is de bedoeling dat het project in het najaar van start gaat in de Veluweregio. Dan krijgen ook de provincie Fryslân en de Friese gemeenten een uitnodiging om aan te haken.

Gertrud van Leeuwen uit Sonnega weet nu al dat ze haar tuin ervoor aanmeldt. ,,Wij hebben 25 jaar geleden een energieneutraal huis gebouwd. Toen hebben we ook onze tuin gelijk volgens ecologische principes aangelegd. In zo’n tuin staan bijvoorbeeld inheemse planten en hij draagt bij aan het herstel van het landschap en milieu.”

Gierput

Daarnaast vangt Van Leeuwen al het regenwater op. Onder het oorspronkelijke huisje dat werd afgebroken zat een gierput. Die is gebleven en doet nu dienst als waterput die is aangesloten op de buitenkranen. Bij hevige regenval is er een overloop naar een poel in de tuin. Afvalwater verdwijnt niet in het riool, maar komt na filtering door een zogeheten helofytenfilter, met schelpen, riet en zand, in de sloot terecht.

Van Leeuwen zet al jaren de deuren open voor de Duurzame Huizenroute. ,,Ik nam belangstellenden altijd al mee om te laten zien wat we ook om het huis aan duurzaamheid doen.”

Ze geeft toe dat zij de ruimte heeft voor een klimaatadaptieve tuin. Maar ook in een kleine tuin of op een balkon kun je volgens haar een ecologische en natuurvriendelijke natuurtuin inrichten. ,,Een paar vierkante meter kan ook een reservaat worden voor insecten en vogels.”

Regenwatersysteem

Dat je ook een bestaande woning op het nieuwe klimaat kan inrichten bewijst Bart Greydanus, die ook al jaren meedoet aan de Duurzame Huizenroute. In zijn twee-onder-een-kapwoning in Bolsward heeft hij zelf een regenwatersysteem aangelegd zodat hij regenwater kan gebruiken om de wc door te spoelen en de was te doen. ,,Het was vrij eenvoudig aan te leggen. Ons huis heeft een grote kruipruimte waar ik de leidingen kon aanleggen.”

Met twee regentonnen van tweehonderd liter vangt hij het water op. Hij pompt het, als het een paar dagen heeft gestaan, over in een vat van een kubieke meter dat in de garage staat. Daarvandaan gaat het de leiding in.

Tot nu toe hebben hij en zijn vrouw ook in de zomer niet met watertekorten gezeten. ,,We zitten ’s zomers wel vaak in ons chalet in Vierhouten. Maar we kunnen ook zo overschakelen op de waterleiding.”