EIB wil bouwen in het groen uit de taboesfeer halen. Een ouderwetse gedachte volgens dr. Cees Jan Pen: 'Inbreiding biedt veel mogelijkheden'

Om het woningtekort weg te werken zou volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) ook gekeken moeten worden naar bouwen in het groen naast inbreiding. Het Deltaplan voor het Noorden, dat voorziet in 200.000 extra woningen in Noord-Nederland, zou volgens de EIB geen soelaas bieden. ,,Je lost de woningvraag van Amsterdam niet op met extra woningen in het Noorden”, zegt directeur Taco van der Hoek van het EIB.

Nieuwbouwwijk Wiarda, aan de zuidkant van Leeuwarden.

Nieuwbouwwijk Wiarda, aan de zuidkant van Leeuwarden. Foto: Marchje Andringa

Het EIB onderzocht onder meer de plannen in de verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamer. ,,Iedereen wil wel met het woningtekort aan de slag, maar we missen hierin concrete oplossingen”, zegt Van der Hoek. ,,Er wordt nog teveel gekeken financiële stimulansen en inbreiding, maar er is meer nodig. Met alleen bouwen op bestaande locaties in de stad komen we waarschijnlijk nog steeds zo’n 300.000 woningen tekort in Nederland. Daarvoor moet echt gekeken worden naar bouwen in het groen.”

Nieuws

menu