Menko Jelke en Albertha Petrusma uit Heeg zijn samen al 65 jaar onafhankelijk

Alles altijd zelf willen doen. Dat is eerste waar Eric Petrusma uit IJlst aan denkt als hij zijn ouders moet typeren.

Het echtpaar Petrusma viert hun 65-jarig huwelijk.

Het echtpaar Petrusma viert hun 65-jarig huwelijk. Foto: Simon Bleeker

,,Er kwam bij ons geen klusjesman over de vloer, want mijn vader was timmerman en maakte alles zelf. Was mijn band lek, dan plakte mijn moeder die. En afhaalmaaltijden kwamen er bij ons niet in, want mijn moeder kon heerlijk koken”, aldus zoon Eric.

Menko Jelke Petrusma (nu 89) was als jonge kerel gelegerd in de kazerne in het Brabantse Geertruidenberg. Toen hij Albertha Ottevanger (roepnaam Bep en nu 93 jaar) op de markt zag lopen, viel hij direct voor haar zwarte haar en donkere ogen. Bep woonde in de buurt van de kazerne waar Menko zat, in het buurtschap Keizersveer, vlakbij Oosterhout.

De liefde bleek wederzijds, al zaten er wel veel kilometer tussen de twee. Menko’s ouders kwamen uit Fryslân en Groningen en het gezin zelf woonde in Marum. Bep verhuisde voor de liefde ook naar Marum, waar ze op 17 mei 1956 met Menko trouwde. Voor die tijd werkte ze in een kapsalon en in de huishouding, maar zoals toen gebruikelijk, werd Bep na het huwelijk huisvrouw.

Meer ambities

Menko maakte van zijn timmerhobby zijn werk, maar had meer ambities, vertelt zoon Eric. ,,Mijn vader werkte overdag als timmerman en zat ’s avonds in de schoolbanken om bouwkunde te studeren in Groningen.” Hij werd bouwkundig opzichter en werkte onder andere mee aan de bouw van de Martinihal in Groningen, winkelcentra, een bibliotheek en een politiebureau.

Maar aan zijn carrière kwam een abrupt einde toen Menko op zijn 44e een hersenbloeding kreeg. Een moeilijke periode volgde. Menko pakte zij werk weer op, maar merkte dat het niet langer meer ging. ,,Zijn geheugen liet hem in de steek”, vertelt Eric, ,,en hij werd afgekeurd.”

Het paar kreeg twee kinderen, zoon Eric (nu 62) en dochter Lisa (nu 53) en twee kleindochters. Het gezin woonde in Marum, ,,waar we een mengelmoesje thuis spraken van Gronings, Fries en een beetje Brabants”, zegt Eric. De vakanties met de caravan, naar Frankrijk en Zwitserland waren altijd een hoogtepunt. Bijzonder waren ook de reizen naar familie in Nieuw-Zeeland en Canada.

Kerk

De protestantse kerk waar ze lid van zijn, is belangrijk voor ze. ,,Mijn moeder groeide op in het katholieke Brabant waar wel wat vreemd werd aangekeken tegen een protestants buurmeisje”, vertelt Eric. ,,Zolang mijn ouders zelfstandig woonden, bezochten ze de PKN-kerk. Nu gaan ze wel eens naar een dienst in Talma State, maar niet meer zoals vroeger.”

Toen er appartementen in IJlst werden gebouwd, stelde Eric voor dat zijn ouders zich zouden inschrijven. Immers, een kleiner oppervlak, gelijkvloers en dichterbij hem en de kleinkinderen. ,,Toen ze een appartement toegewezen kregen, zijn ze vanuit Marum deze kant op verhuisd.”

Toen de gezondheid nog wat verder achteruit ging, verhuisden ze in 2018 naar Talma State in Heeg. Daar is gisteren, onder andere met een bezoek van burgemeester Jannewietske de Vries, een klein huwelijksfeest gevierd. ,,Ze vinden het mooi dat ze al 65 jaar samen zijn. Mijn moeder gelooft het steeds niet als ze weer een jaar ouder wordt, ‘ben ik nu echt al 93 jaar?’ vraagt ze dan. Maar ik hoop dat er nog meer jubilea mogen volgen.”