Een boek, liederen, documentaire en zijn foto op menig schoorsteenmantel: dappere verzetsheld Jarl Ruinen uit Ee zal niet vergeten worden

Kort na de oorlog hadden veel dorpelingen in Ee een portret van huisarts Jarl Ruinen in de huiskamer staan. Zij eerden de verzetsheld die zich hard inzette voor anderen en dat met zijn leven bekocht. Vandaag legden kinderen van basisschool De Gearing witte rozen bij het graf.

Herdenking van Jarl Ruinen in Ee.

Herdenking van Jarl Ruinen in Ee. Foto: Marcel van Kammen

Jarl Ruinen werd maandag precies 76 jaar geleden eervol herbegraven, een half jaar nadat hij werd gefusilleerd. Onder de schuilnaam ‘Flipse’ hielp hij Joodse onderduikers een plek te geven. Ook smokkelde hij wapens, keurde hij opgeroepen arbeidskrachten voor Duitse fabrieken medisch af en bracht geheime krantjes rond. Zijn activiteiten bleven geen geheim voor de bezetter. In januari 1945 werd hij opgepakt en een week later - samen met twintig anderen - doodgeschoten als Duitse represaille voor de actie van enkele verzetsstrijders die arrestanten bevrijdden en daarbij twee Duitsers neerschoten.

Nieuws

menu