Het onderduikverhaal van Nico, Johan en Corrie, verteld door een boekenkast

Als dank voor zijn hulp gaven onderduikers Nico van Rooyen, Johan Bosscha en Corrie Talsma na de oorlog plaquettes aan Meinte Hornstra Moedt. De hoofdmeester uit Munnekeburen verwerkte ze in zijn boekenkast, die nu dus een bijzonder oorlogsverhaal vertelt.

Harmen Hornstra Moedt uit Akkrum (91) met de boekenkast met daarop twee van de drie plaquettes, die onderduikers zijn vader 78 jaar geleden hebben geschonken.

Harmen Hornstra Moedt uit Akkrum (91) met de boekenkast met daarop twee van de drie plaquettes, die onderduikers zijn vader 78 jaar geleden hebben geschonken. Foto: Marcel van Kammen

Na een huwelijk van 55 jaar staat de 91-jarige Harmen Hornstra Moedt er sinds een maand alleen voor. Zijn vrouw Wil Goossensen overleed op 28 maart. Ze woonden sinds hun trouwen aan It Skûtsje in Grou, maar verhuisden vanwege de gezondheid van Wil naar zorgcentrum Leppehiem in Akkrum. Daar was in het tweepersoonsappartement geen plaats meer voor de kast met een oorlogsverleden. Het meubel staat sinds begin dit jaar tijdelijk bij Barbara, een vriendin van zijn oudste dochter Marieke, in een woonboerderij onder de rook van Leeuwarden.