Een gasloos aardbevingsgebied maken in het Noorden: het blijkt een miljardenoperatie met veel hobbels

Hoeveel zou het kosten om álle huizen en andere panden aardgasvrij te maken in het huidige gebied in het Noorden waar aardbevingen kunnen plaatsvinden? Adviesbureau Royal HaskoningDHV heeft het berekend en komt uit op bijna twintig miljard euro.

Een boerderij in Wirdum (Gr) is gestut als gevolg van schade die is ontstaan door de gaswinning in Groningen. Het is een van de vier dorpen waar een scenario voor is uitgewerkt.

Een boerderij in Wirdum (Gr) is gestut als gevolg van schade die is ontstaan door de gaswinning in Groningen. Het is een van de vier dorpen waar een scenario voor is uitgewerkt. Foto: ANP

Het is een van de beloftes die premier Mark Rutte en staatssecretaris Hans Vijlbrief (mijnbouw) vorige maand deden. Ze willen de bevolking in het bevingsgebied zo snel mogelijk helpen om hun huizen te verduurzamen. Bijvoorbeeld door de schil van het huis te isoleren. Maar ook door minder gas - of helemaal geen gas - meer te hoeven gebruiken, door de inzet van warmtepompen of via een aansluiting op een warmtenet.