In de wijk Noorderhoek in Sneek staat straks een muur van vrolijkheid dankzij de 'happy stones'

Een lachend gezichtje, een bemoedigende spreuk, hartjes in allerlei kleuren of een regenboog – in de natuurontmoetingstuin Noorderhoek in Sneek komt een muurtje vol met happy stones.

Initiatiefnemer Hanneke Goede (in blauw, in het midden) kijkt naar de steen van Jay Kamp. Verder van links naar rechts: Danny Gummels, dochter Sanne en moeder Wendy Neele (staand). Rechts Nikki Huigen met haar moeder Tjitske Reijenga.

Initiatiefnemer Hanneke Goede (in blauw, in het midden) kijkt naar de steen van Jay Kamp. Verder van links naar rechts: Danny Gummels, dochter Sanne en moeder Wendy Neele (staand). Rechts Nikki Huigen met haar moeder Tjitske Reijenga. Foto: Niels de Vries

,,Stenen beschilderen is ontspannend om te doen”, zegt initiatiefnemer Hanneke Goede uit Sneek. Maandagochtend konden kinderen en volwassenen in de ontmoetingstuin stenen komen opvrolijken met verf. ,,Ik heb er alleen al plezier in om ze te maken als ik eraan denk hoe blij mijn dochter is als ze zo’n steen vindt.”

Want dat is het idee achter de happy stones : je laat een beschilderde steen achter, bijvoorbeeld in een park of zomaar ergens in het Sneker stadscentrum, die vervolgens door anderen wordt gevonden. ,,Natuurlijk vooral leuk voor kinderen, maar óók voor volwassenen. Je wordt er gewoon even door opgevrolijkt, zo’n mooie steen. Er zitten soms echt kunstwerkjes tussen.”

De bezigheid ontstond als tijdverdrijf in coronatijd, vergelijkbaar met de zoektocht naar beertjes die mensen voor hun ramen zetten. Je ziet het verschijnsel nog altijd op allerlei plekken in Nederland en elders in Europa opduiken.

Facebookgroep

,,Je hebt ook een facebookgroep Happy Stones Sneek en ons idee was om een gedenkmuurtje neer te zetten met happy stones , ter herinnering aan de coronatijd en om te vieren dat we die achter ons kunnen laten”, zegt Goede, tevens Fries Statenlid voor de SP.

,,Nou ja, corona is nog niet echt voorbij, maar intussen hadden we al subsidie van Streekwurk gekregen om het plan uit te voeren. Het wordt nu een gedenkmuurtje waar iedereen zijn eigen betekenis aan kan geven.”

Heel druk met stenenschilders werd het gisteren niet in Noorderhoek, maar dat had misschien met de regen te maken, denkt Goede. Er kwamen vijf volwassenen met zo’n dertien kinderen op af.

Donderdag staat er van 11.00 tot 13.00 uur een tweede schilderochtend gepland. ,,Hopelijk is het dan mooier weer.”

Muurtje vol

Als kinderen een beschilderde steen mee willen nemen om er iemand mee op te vrolijken, dan is dat natuurlijk prima, zegt Goede, al het is natuurlijk wel de bedoeling dat het muurtje óók vol komt. Het muurtje zelf staat er al.

De stenen worden beschilderd met acrylverf ,,en dan afgelakt, zodat de verf er niet af regent.” Uiteindelijk zullen Goede en andere initiatiefnemers de stenen met montagekit aan het muurtje bevestigen en het geheel dan met een cementmengsel afwerken.

Het is nog niet zeker wanneer de happy stones -muur feestelijk onthuld zal worden, want dat hangt ervan af hoe snel er voldoende stenen beschilderd zijn om de muur mee te vullen. ,,Als er na donderdag nog te weinig stenen zijn, organiseren we straks gewoon nog een schilderdag. Die muur moet vol.”

Uiterlijk 26 november moet het project zijn afgerond.