Dit artikel is vandaag gratis

Een niet te zware kerstcake | Recept

Krystboffert. Foto: Arjen Bakker

Cake is hartstikke lekker, maar de meeste recepten schrijven voor dat er een heel pakje boter in moet. Dat is wat mij betreft teveel van het goede, zeker met Kerst als er toch al zo zwaar getafeld wordt.

‘Gezellig samen zijn, daar draaien de feestdagen om. Je kookt extra feestelijk en haalt allerlei lekkers in huis om ze eens echt te verwennen.’ De advertentietekst is een supermarkttijdschrift slaat de spijker op de kop. Mán, wat moet je op een gemiddelde kerstvisite een hoop eten.

Na het uitgebreide kerstontbijt (en voor steeds minder mensen: de kerkdienst) volgt al snel de koffie met cake of gebak en dan al gauw een al even copieuze lunch. En tegen de tijd dat het kerstdiner op tafel komt, hebben daar ook al heel veel koekjes, chocolade en borrelhapjes op gestaan… Ik kan daar zelf goed van afblijven, maar met name bij de kinderen is de eetlust aardig getemperd tegen de tijd dat de spruitjes, stoofpeertjes, hasselbackaardappelen en rollade aan de beurt zijn.

Ook weer geen Mariakaakje

Uiteraard wil ik ook weer niet zo ongezellig zijn om – hoewel toepasselijk – alleen een Mariakaakje te presenteren op koffie- en theemomenten. Maar ik zocht dit jaar wel bewust naar een recept voor een niet te zware cake. Het huishoudschoolkookboek dat hier nog geregeld van de plank komt, schrijft voor: gelijke delen meel, suiker, boter en eieren. Voor een flinke tulbandvorm wordt dat dus een heel pakje roomboter van 250 gram! En dan heb ik het nog niet eens over de suiker.

Yoghurt

Mijn moeder vertelde me een tijdje terug dat je boter in cake gerust kunt vervangen door yoghurt. In principe één op één, al moet je er wel op bedacht zijn dat het beslag wat te dun kan worden en de cake dus te nat blijft. In het Fries Bakboek vond ik een recept voor een kersttulband (krystboffert) waarin zowel boter als yoghurt (oké, crème fraîche) werd gebruikt en dat leek me voor een eerste experiment wel zo veilig.

Omdat we geen tulbandvorm hebben, gebruikte ik een gewoon cakeblik en daarom iets minder van alle ingrediënten. Ook liet ik de bigarreaux weg, omdat in ons gezin niemand die lekker vindt. Het resultaat mocht er wezen, een lekker frisse maar toch feestelijke cake. Uiteraard wél maat blijven houden!

Krystboffert

Ingrediënten
voor een grote tulband (vorm 27 cm)

60 gram rozijnen
60 gram krenten
1 theelepel rum
250 gram Zeeuwse bloem
225 gram boter (kamertemperatuur)
225 gram crème fraîche (ik gebruikte Griekse yoghurt)
350 gram kristalsuiker
5 eieren
40 gram gemalen sinaasappelsnippers
30 gram maïzena
½ theelepel zout
½ zakje bakpoeder
30 gram sukade in kleine stukjes
30 gram bigarreaux in kleine stukjes (plus wat extra als versiering)

1. Spoel de rozijnen en krenten af en laat ze circa 10 minuten wellen in de rum aangelengd met heet water. Maak met een mixer de boter zacht, voeg de crème fraîche toe en mix tot een gladde massa. Mix daarna de suiker er doorheen en blijf circa 5 minuten kloppen. Doe de eieren er één voor één bij en eindig met de sinaasappelsnippers.

2. Verwarm de heteluchtoven voor op 160 graden. Zeef bloem, maïzena, zout en bakpoeder zo’n vijf keer. Zeef het mengsel daarna boven het beslag en vouw het erdoor (niet meer mixen). Laat de rozijnen en krenten uitlekken, dep ze droog en meng ze met wat bloem. Roer ze met de sukade en bigarreaux door het beslag.

3. Vet de bakvorm goed in en bestuif hem met wat bloem. Doe het beslag erin en bak de cake in circa 60 minuten. Controleer met een satéprikker of hij gaar is. Laat hem op een rooster helemaal afkoelen en keer hem dan pas om. Versier met poedersuiker en de extra bigarreaux.

Nieuws

menu