Een nieuwe waterput in het Drents-Friese Wold die hopelijk nooit nodig is: 'Wat we aan diepte boren komt overeen met wat we in woestijngebieden tegenkomen'

Mocht er een natuurbrand komen in het Drents-Friese Wold, dan hoeven brandweer en boeren straks niet meer van heinde en verre water aan te voeren. Dinsdag werd de eerste van drie tachtig meter diepe waterputten geslagen.

Defensie boort een waterput bij Elsloo in aanwezigheid van burgemeester Sandra Korthuis van de gemeente Ooststellingwerf, mensen van Staatsbosbeheer en de brandweer.

Defensie boort een waterput bij Elsloo in aanwezigheid van burgemeester Sandra Korthuis van de gemeente Ooststellingwerf, mensen van Staatsbosbeheer en de brandweer. Foto: Rens Hooyenga

Een indrukwekkende mobiele boorinstallatie staat op de parkeerplaats van het Canada-meer bij Elsloo. Een legergroen gespoten MAN-truck draagt de tien meter hoge boorschacht. Bovenop wappert de vlag van het Regiment Genietroepen. Hier zijn de mannen van het waterboordetachement van het 101 Geniebataljon uit Wezep hun vaardigheden aan het uitoefenen. De MAN-truck is al de hele wereld over geweest: in de Nederlandse legerkampen in Afghanistan, Mali, Irak en Bosnië is hij al ingezet om de watervoorziening tot stand te brengen.

Woestijngebieden

Nieuws

menu