Een oud vrachtschip als woning: Lia en Rolf zouden nooit meer anders willen: 'Het went om minder ruimte te hebben. Je kunt met zoveel minder toe'

Op de Willemskade in Leeuwarden, direct achter de rechtbank en schuin tegenover ’t Pannekoekschip dat sinds jaar en dag aan de kade ligt, stapt Lia van der Mark met soepele tred over het dek van de Viod. ,,Als het niet te veel waait, kun je met twee man nog met dit schip zeilen”, zegt Lia terwijl ze naar de ruim zeventien meter hoge mast van haar schip kijkt. ,,Maar dan komt het wel voor dat ik van de ene naar de andere kant moet rennen om het bevaarbaar te houden.”

Lia en Rolf van der Mark op hun woonschip Viod.

Lia en Rolf van der Mark op hun woonschip Viod. Foto: Marchje Andringa

Bijna dertig jaar geleden werden Lia (66) en haar echtgenoot Rolf (68) eigenaar van de Viod, een haast dertig meter lang vrachtschip dat in 1906 werd gebouwd. Lia en Rolf wonen sindsdien op het schip. Aanvankelijk samen met hun twee zonen, tegenwoordig samen met twee honden. Het bevalt hen goed. Zeer goed zelfs. ,,Natuurlijk ben ik het weleens zat, maar ik zou nooit weer in een huis aan de vaste wal willen wonen”, vertelt Lia op het schip.