Een stukje Atlantikwall was het eindpunt van de bevrijding van Fryslân door de Canadezen in de Tweede Wereldoorlog. Weten we dat nog wel? ‘Bunkers hebben een aantrekkingskracht, het maakt veel indruk’

Een klein stukje van de Atlantikwall, de Duitse verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog, staat in Kornwerderzand: het einddoel van de Canadezen tijdens de bevrijding van Fryslân. De Canadezen verloren nergens zo veel mensen tegelijk in Fryslân als bij Wons en Hayum.

Joël Stoppels (m.) bij de Honour Roll, het monument in Wons ter ere van het Canadese bataljon Queens Own Rifles of Canada.

Joël Stoppels (m.) bij de Honour Roll, het monument in Wons ter ere van het Canadese bataljon Queens Own Rifles of Canada. Foto: Simon Bleeker

Joël Stoppels, gids van Battlefield Tours die deze donderdag de pers op sleeptouw neemt langs overblijfselen van de Atlantikwall, probeert de geschiedenis van de Duitse kustverdedigingslinie in leven te houden. ,,Ik denk dat het stukje in Fryslân misschien wat minder bekend is. Maar de Afsluitdijk was toch wel een belangrijke ontsnappingsroute.”