De waterschorpioen is insect van het jaar en gelukkig niet zo vervelend als zijn soortgenoot de bedwants

De waterschorpioen werd onlangs verkozen tot insect van het jaar. Dat moet gevierd worden vindt Aaldrik Pot, want deze wonderlijke wants zet veel kinderen op het fascinerende pad van de natuurstudie.

Een waterschorpioen heeft waterplanten nodig om aan vast te klampen en zo zijn adembuis boven het water uit te kunnen steken.

Een waterschorpioen heeft waterplanten nodig om aan vast te klampen en zo zijn adembuis boven het water uit te kunnen steken. Foto: Christophe Brochard

Hoezo wants? Is de waterschorpioen familie van de beestjes die mensen zo kunnen plagen als ze rustig liggen te slapen? Ja dus. De waterschorpioen is een van de 670 soorten wantsen die Nederland rijk is. Met 53 procent van de stemmen versloeg het andere ‘gekke’ insecten als veenmol (een krekelachtige) en het zanddakje (een kokerjuffer). Ongetwijfeld hielp ambassadeur Pieter Derks de soort aan zijn zege door zijn optreden in de stand-upshow van Arjen Lubach. Wel jammer voor het zanddakje dat achter de veenmol op de derde plaats eindigde. Het zanddakje was door de pitch van Derks waarschijnlijk bij voorbaat al kansloos. Het groot schrijvertje (kever) en de kikkerbillenbijter (steekmug) kregen nog minder stemmen.

Positieve aandacht voor insect

Nieuws

menu