Dit artikel is vandaag gratis

Zorgen over personeelsbezetting op zorglocaties in Fryslân: 'Even een kopje koffie met een bewoner drinken is ook belangrijke zorg'

Zorglocaties in Fryslân gaan qua personeel een spannende zomer tegemoet. Foto: ANP

Zorglocaties in Fryslân krijgen net voldoende handen aan het bed, maar voor welzijnsactiviteiten komen ze mensen tekort. Patyna, met verzorgingshuizen in onder andere Sneek, Workum en Franeker, plaatste op sociale media een oproep met een dringende boodschap: help ons de zomer door.

De urgentie die daarin doorklinkt is volgens Erik Kofman, voorlichter van Patyna, terecht. ,,We kampen met flinke naweeën van corona. Onze planners hebben het lastig. Op dit moment redden we het met het zorgpersoneel, maar er moet niet te veel gebeuren.” Daarmee doelt hij vooral op ziekmeldingen die weer toenemen nu corona toeneemt.

,,Het ziekteverzuim is het hele jaar al hoog”, zegt hij. Daardoor schuiven vakantiekrachten, die normaal in de zomer worden ingezet, sneller door naar een rol als vaste invalkracht. ,,Het pooltje waar we normaal op terug konden vallen in de vakantieperiode, is nu leeg. We hebben geen enkel laagje vet meer op de botten”, zegt Kofman.

Kop koffie

Handen aan het bed heeft Patyna, met 25 zorglocaties in Fryslân, al het hele jaar nodig. ,,Nu zijn we ook op zoek naar mensen die welzijnsactiviteiten met onze bewoners kunnen doen. Want dat is ook zorg.” Iemand om een kop koffie mee te drinken, om een stukje mee te wandelen of te fietsen. ,,We hopen dat mensen die een uurtje hebben zich ook komen melden.”

Bij de Kwadrant Groep vinden ze de komende weken ,,spannend”. Dat woord dekt volgens voorlichter Natasja Visser het beste de lading. Ook zij ziet dat er nog voldoende handen aan het bed staan ,,maar dat kan volgende week anders zijn als corona doorzet. Je denkt de zomerbezetting rond te hebben, maar dat is, weten we, geen zekerheid.”

Vakantie opnemen

Eén ding stond vast, de vaste medewerkers mochten gewoon vakantiedagen opnemen deze zomer. ,,Dat hebben zij wel verdiend na dit jaar”, zegt Visser. Omdat het het hele jaar al op en af is, waren ze bij de Kwadrant groep eerder al begonnen om voor de zomer te gaan werven. ,,Als je uitgaat van het ergste, kan het alleen maar meevallen. Met die instelling zijn we eigenlijk het hele jaar al mensen aan het werven. Je mag gewoon nooit denken dat de problemen voorbij zijn. Dat zie je deze week maar weer.”

Maar ook vast personeel is het hele jaar al lastig te vinden. ,,We vissen allemaal uit dezelfde vijver”, zegt Kofman. ,,Vacatures blijven langer onvervuld. Dat is een vervelende basis om de zomer mee in te gaan.” In het geval de zorg zelf in het geding komt, liggen er noodscenario’s klaar. Bij Patyna kan het dan zijn dat medewerkers van de ene locatie op de andere bijspringen. Ook Kwadrant heeft een noodplan klaarliggen. ,,We zijn vorig jaar heel diep gegaan, dus weten nu beter wat we kunnen verwachten”, zegt Visser.

Een voordeel vindt ze het wel dat er onder de bewoners en cliënten geen corona meer heerst. ,,Dat hadden we er vorig jaar als extra zorg bij. Hoewel je ook nu heel voorzichtig moet zijn, de risico’s zijn nu kleiner. We zien deze periode vooral als omdenkperiode. Het zal een zomer van anticiperen worden.”

Nieuws

Meest gelezen

menu