Eendaags festival beperkt tot 750 man: Beach Rockers Sint Nicolaasga houdt hoop op versoepelingen

Eendaagse festivals mogen na 13 augustus alleen onder beperkingen doorgaan. Dj en festivalorganisator Gerrit Kooystra hoopt dat het kabinet op die datum toch nog met versoepelingen komt, zodat Beach Rockers bij Sint Nicolaasga door kan gaan. ,,Met maximaal 750 man is het niet te doen.”

Gerrit Kooystra alias dj Praia del Sol hield vorig jaar een online evenement.

Gerrit Kooystra alias dj Praia del Sol hield vorig jaar een online evenement. Foto: Simon Bleeker

Dansen op een festival mag weer in de open lucht als iedereen een vaccinatiebewijs, negatieve test of herstelbewijs heeft. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte tijdens de persconferentie van maandag bekend.

750 bezoekers

Wel komt er een maximum van 750 bezoekers en mag een evenement onder dak alleen doorgaan in bijvoorbeeld een tent als die aan vier zijden open is. Het gaat hierbij om festivals waarbij de bezoekers niet zitten. De zogenaamde geplaceerde evenementen, zoals bijvoorbeeld het Oranjewoud Festival, waren al eerder toegestaan.

Meerdaagse festivals met een ovenachting waren sinds vorige week al geschrapt. Rond eendaagse festivals heerste echter nog onduidelijkheid, en dus hoop. Met de beperkingen die maandag werden aangekondigd ziet dj en festivalorganisator Gerrit Kooystra uit Joure het echter niet zitten om het festival Beach Rockers op 27 en 28 augustus bij Sint Nicolaasga door te laten gaan.

Dansen

Op het festival in recreatiegebied De Ulesprong aan de Tsjûkemar komen volgens Kooystra normaal gesproken zo’n vierduizend gasten per dag. ,,Met een maximum van 750 bezoekers kan het niet uit.” Hij hoopt dat het kabinet op 13 augustus nog aanvullende versoepelingen aankondigt. ,,We zullen het er morgen met de organisatie over hebben of we hierop kunnen wachten of niet.” Een online editie zoals vorig jaar ziet hij niet zitten. ,,Mensen zitten nu niet meer op een online festival te wachten, ze willen naar buiten en met elkaar dansen.”

De bepalingen gelden in eerste instantie tot 1 september. Kooystra hoopt dat er tijdig duidelijkheid, komt zodat hij ook weet of hij het evenement Heaven Open Air in het Abe Lenstrastadion in Heerenveen op 10 en 11 september door kan laten gaan.

Garantieregeling

Bezoekers van eendaagse festivals moeten een vaccinatiebewijs, negatieve test of herstelbewijs hebben. Ze krijgen het advies om vijf dagen na het festival een sneltest te doen. Als het voor festivals onhaalbaar is om onder deze voorwaarden door te gaan met hun evenement, kunnen ze gebruikmaken van de garantieregelingen, liet premier Mark Rutte weten. Kooystra is blij met de garantieregeling, maar het is volgens hem niet voldoende. ,,Je gemaakte kosten heb je er dan uit, maar je mist de winst die je nodig hebt als inkomen en om de kosten van het afgelopen anderhalf jaar goed te maken. Maar deze regeling is in ieder geval altijd nog meer dan niets.”

Introductieweken

De maatregelen zorgen er ook voor dat introductieweken in studentensteden alleen nog in beperkte vorm door kunnen gaan. Volgens vicevoorzitter Joshua de Roos van de Landelijkse Studenten Vakbond (LVSb) worden studenten hiervan de dupe. ,, De introductieweken zijn een belangrijke tijd voor studenten om kennis te maken met hun stad, onderwijsinstelling en medestudenten. Deze beslissing over de introductieweken maakt studenten de dupe van de inschattingsfouten van het kabinet in juli.”

In Leeuwarden was al eerder besloten om het studentenfestival LEIP dit jaar af te gelasten. Wel komen er een paar beperkte introductieactiviteiten voor studenten.