Eerste Elfstedentochtdag in Sneek is uitverkocht

IJs ligt er niet, maar dat is ook niet nodig om mensen naar een de Dag van de Elfstedentocht te krijgen. Alle 120 kaartjes voor het evenement woensdag in het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek zijn verkocht. ,,Het is iets mythisch. De Elfstedentocht wordt niet vaak gehouden en het is echt een monstertocht, 220 kilometer schaatsen door steden en dorpen. Bij nacht en ontij vertrekken. Dat maakt het legendarisch”, verklaart museumdirecteur Meindert Seffinga de belangstelling voor alles wat met De Tocht te maken heeft.

Tourrijders aan de Elfstedentocht passeren de Waterpoort in Sneek.

Tourrijders aan de Elfstedentocht passeren de Waterpoort in Sneek. ANP

De speciale dag vloeit voort uit de Elfsteden-filmmarathon die het Fries Film Archief en historisch en letterkundig centrum Tresoar in Leeuwarden vorig jaar op 8 februari hielden - en die ook al veel publiek trok. Op die dag, 8070 dagen sinds de tocht van 1997, begon het langste Elfstedentochtloze tijdperk ooit. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren kwam daarop met het idee om van 15 januari - in 1909 de oprichtingsdag van de Vereniging De Friesche Elfsteden - de Dag van de Elfstedentocht te maken, om de cultuur en de verhalen van De Tocht overeind te houden.

Andere Tijden Sport

Woensdag zijn opnieuw de archiefbeelden te zien. Ook wordt de aflevering van Andere Tijden Sport over Lenie van der Hoorn vertoond. De snelste vrouw van 1985, tevens de eerste vrouw die als wedstrijdschaatser mocht meedoen - hoewel er geen aparte prijs voor haar was - is zelf ook aanwezig, net als de winnaressen van 1986 (Tineke Dijkshoorn) en 1997 (Klasina Seinstra). Verder geeft historicus Marnix Koolhaas een lezing over de editie van 1947, waarbij veel deelnemers gediskwalificeerd werden, omdat ze zich niet aan de regels hielden. En kunstenaar Anne Tjerkstra presenteert portretten die hij maakte van de in totaal 24 winnaars (mannen en vrouwen).

Het Fries Scheepvaartmuseum bewaart in haar IJszaal onder meer de wisselprijzen die bij vorige Elfstedentochten werden uitgereikt, stempelkaarten en de schaatsen van Jikke Gaastra, in 1912 de eerste vrouwelijke deelnemer. Seffinga: ,,Een IJszaal lijkt vreemd in een Scheepvaartmuseum, maar dat is het niet. Als de vaarwegen bevroren waren, konden schippers toch geld verdienen door mee te doen aan kortebaanwedstrijden.”

Tresoar

Of er volgend jaar weer een Dag van de Elfstedentocht komt en zo ja, waar, wordt later bekeken, zegt Johan Steendam van Tresoar, dat mede-organisator is. ,,Iedereen kan de handschoen oppakken. Dat hoeft niet per se Tresoar te zijn.”

Seffinga benadrukt dat mensen woensdag niet op de bonnefooi langs kunnen komen. ,,Meer dan 120 mensen mogen er niet in van de brandweer. En we willen geen mensen naar huis hoeven sturen.”

Herinneringen van Reinier Paping aan de Elfstedentocht van 1963. @jRRT @frsfilmarchief @museumsneek @11stvereniging #Elfsteden #10VOOR8 #Paping https://t.co/F6tB0HYIvV NB. Dag van de Elfstedentocht is uitverkocht!! pic.twitter.com/XswDa2xP5D

— Tresoar (@Tresoar) January 12, 2020

Nieuws

menu