De allereerste kleine boerenwindmolen draait sinds vrijdag op het agrarische bedrijf van de familie De Boer in Menaam

De allereerste kleine windmolen van Fryslân is vrijdag in werking gesteld op het agrarische bedrijf van Wietske en Germ de Boer in Menaam.

Wethouder Jan Dijkstra zet de eerste boerenwindmolen van Fryslân in werking op het bedrijf van (vanaf links) Sietse de Boer en Wietske en Germ de Boer.

Wethouder Jan Dijkstra zet de eerste boerenwindmolen van Fryslân in werking op het bedrijf van (vanaf links) Sietse de Boer en Wietske en Germ de Boer. Foto: MARCHJE ANDRINGA

De boerenwindmolen oogt anders dan de grote, aluminium windmolens. De boerenmolen is zo’n vijftien meter hoog – even hoog als een volwassen boom – en heeft een lichtgroene kleur. De wieken zijn van larikshout. De nerven liggen in de lengte, waardoor de wieken buigzaam met de wind meebewegen. ,,De windmolen past goed in het landschap. Hij heeft een vriendelijke uitstraling’’, zegt Pieter Koehoorn, werknemer van E.A.Z. Wind, het bedrijf dat de windmolens plaatst.

De boerenwindmolen is de eerste in Fryslân. Sinds juli vorig jaar staat de provincie dit type windmolen toe. ,,In Fryslân wurde grutte wynmûnen op lân tsjinhâlden. Dizze binnen lytsskalich en dêrom al akseptabel. By fyftjin meter wurdt tocht: foarút mar”, aldus wethouder Jan Dijkstra van Waadhoeke. ,,Mar allinnich by agraryske bedriuwen foar de eigen enerzjfoarsjenning.”

Zelfvoorzienend

De gemeente Waadhoeke is actief bezig met een duurzaamheidsagenda. ,,It haaddoel is om de CO2 werom te driuwen. Dit is net dé oplossing, mar al in prachtige bydrage’’, zegt Dijkstra over de boerenmolen. Waadhoeke wil graag een centraal energielandschap, waar energie wordt opgewekt en tegelijkertijd niet overal in de gemeente grote windmolens en zonnepanelen te zien zijn. Eind dit jaar hoopt het college toestemming te krijgen van de gemeenteraad om zo’n energielandschap verder te onderzoeken.

Voor boeren zelf is een kleine windmolen ook erg aantrekkelijk. Met deze molen kan de familie De Boer 40.000 tot 44.000 kilowattuur aan energie opwekken van de in totaal 65.000 die wordt verbruikt. De Boer probeert al langer om zelfvoorzienend te zijn. Zo heeft hij ook heat pipes , waarmee melk van koeien wordt gebruikt om het huis te verwarmen. En nu koos hij voor de toevoeging van een kleine windmolen: ,,It waait hjir in protte en dit past moai yn it lânskip’’, zo legt hij zijn keuze uit.

De Boer is zo’n twee jaar bezig geweest met de komst van zijn boerenwindmolen. Hij heeft er 60.000 euro in geïnvesteerd en kan dat in ongeveer acht jaar terugverdienen. De schatting is dat de molen ongeveer twintig tot vijfentwintig jaar meegaat. Overigens zijn de kosten afhankelijk van de locatie waar de molen komt, benadrukt Koehoorn.

Landschap en gemeenschap

De familie De Boer produceert voor FrieslandCampina. De corporatie stimuleert de verduurzaming van boeren ook. ,,Het is mooi dat we als boeren in de corporatie samen bezig zijn met duurzaamheid en vrij kiezen voor de vorm ervan. Het komt van onderop en zo moet het zijn. Dan komen we het verst’’, zegt Ele Jan de Boer, voorzitter van het district Noord-Fryslân van FrieslandCampina. ,,Het is een win-winsituatie voor het bedrijf en voor de boer.’’

Bij de gemeente Waadhoeke liggen volgens Dijkstra inmiddels zes aanvragen voor boerenwindmolens. E.A.Z. Wind plaatst de molens internationaal en doet dat nu dus ook in Fryslân. Met de molens blijft de stroom op dezelfde plek waar die wordt opgewekt. De molen is aangesloten op de netaansluiting van de boer. Zo bespaart de boer energiekosten en wordt tegelijk het energienetwerk ontlast.

Bij de plaatsing van de molens kijkt E.A.Z. Wind naar zowel het landschap als de gemeenschap. Het bedrijf werkt samen met de gemeente, de provincie, FrieslandCampina, de boeren zelf, en adviseurs van welstandscommissie Hûs en Hiem. ,,Het is belangrijk dat er een goede plek wordt gekozen voor de molen’’, zegt Timo Spijkerboer, directeur van E.A.Z. Wind. ,,Het moet voor de mensen duidelijk zijn dat de windmolen bij de boerderij hoort, zodat de gemeenschap het accepteert. We praten daarom ook met overheden over het maken van een zorgvuldig beleid.’’

E.A.Z. Wind regelt alles voor de windmolen, ook de vergunningsaanvraag bij de gemeente. Voor de familie De Boer heeft het bedrijf ook voor alles gezorgd. De Boer is blij met zijn eerste molen van Fryslân: ,,Ik bin in grutske boer.’’