De eerste etappe van de internationale wielerronde Benelux Tour gaat van start op de Jan Binneslaan in Surhuisterveen

De gemeente Noardeast-Fryslân is eind augustus gastheer van de start van Benelux Tour, de voormalige BinckBank Tour.

De organisatoren van de start van de Benelux Tour op 30 augustus in Noordoost-Fryslân.

De organisatoren van de start van de Benelux Tour op 30 augustus in Noordoost-Fryslân. Marit Anker

De eerste etappe van de wielerronde is zo’n 170 kilometer lang. De profrenners rijden op maandag 30 augustus door de gemeentes Noardeast-Fryslân, Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel, Dantumadiel en het Groninger Hogeland. Het startschot voor publiek en fotografen klinkt op de Jan Binneslaan in Surhuisterveen, waarna de route officieel begint op de Betonwei in Harkema en verder gaat langs Burgum, Noardburgum, Holwerd, Kollum, Zoutkamp en eindigt in Dokkum.

Gekoesterde wens

De organisatie is in handen van de gemeente Noardeast-Fryslân en de provincie Fryslân. „Het was eigenlijk altijd al de ambitie van de provincie Fryslân om een grote wielerronde naar onze gemeente te halen”, zegt wethouder Jelle Boerema van Noardeast-Fryslân. „We hadden daarover vanuit het voormalige Dongeradeel al goede contacten met de provincie.”

Hij rekent op duizenden bezoekers in Dokkum tijdens het evenement, dat volgens hem sterk zal bijdragen aan de gebiedspromotie van Noordoost-Fryslân.

Ploegenpresentatie

„De routekeuze en alles eromheen doet Golazo Sports, de organisator van de Benelux Tour, maar de veiligheid is onze verantwoordelijkheid”, zegt wethouder Boerema. „Wij moeten het parcours autovrij houden en zorgen dat de veiligheid gewaarborgd is, ook wat de coronaregels betreft.” Ook worden tal van nevenactiviteiten georganiseerd, zoals een scholen-challenge en verschillende sportieve activiteiten op het water als alternatief voor de afgelaste Admiraliteitsdagen. Het wielercomité van Surhuisterveen organiseert voorafgaand aan de ronde, op zaterdag 28 augustus, een toertocht.

Alle deelnemende ploegen aan de Benelux Tour presenteren zich op zondag 29 augustus aan het publiek in bootjes op het Kleindiep in de Dokkumer binnenstad. De wielrenners zijn die dag ook langs de Suupmarkt, de Zijl en de Vleesmarkt te zien.

Voor het organiseren van de wielerronde heeft de gemeente Noardeast-Fryslân 225.000 euro beschikbaar gesteld, terwijl Tytsjerksteradiel er 10.000 euro voor uittrekt. Achtkarspelen wil voor het startevenement in Surhuisterveen 35.000 euro reserveren.

Gebiedspromotie

De wielerronde was tot voor kort genoemd naar de voormalige hoofdsponsor BinckBank. Sinds het sponsorcontract is afgelopen heet de wielerronde de Benelux Tour. De wielerronde van vorig jaar, die in Dokkum van start zou gaan, werd uitgesteld toen deze bleek samen te vallen met de start van de Tour de France. Dit jaar is de Benelux Tour de enige meerdaagse wielercompetitie die de Internationale Wielerunie (UCI) in Nederland en België organiseert.

Na de start in Fryslân gaat de wielerronde op 31 augustus verder met een individuele tijdrit in en rondom Lelystad. Net zoals afgelopen jaren eindigt de laatste etappe van de tour halverwege de Muur van Geraardsbergen in de Vlaamse Ardennen.