Eerste jaar F-35 gaat niet ongemerkt voorbij rond Leeuwarder vliegbasis

Na een jaar ervaring met de F-35 kan door omwonenden maar één ding geconcludeerd worden: de straaljager is aanzienlijk luider dan de F-16. Al is er nog enige hoop.

Omwonende Geert Verf, tevens lid van de covm, hoort bij de Vliegbasis Leeuwarden duidelijk dat de F-35 luider is dan de F-16. Meetgegevens bevestigen die lezing.

Omwonende Geert Verf, tevens lid van de covm, hoort bij de Vliegbasis Leeuwarden duidelijk dat de F-35 luider is dan de F-16. Meetgegevens bevestigen die lezing. Foto: Marchje Andringa

Terwijl Geert Verf, Marsumer en lid van de Commissie Overleg & Voorlichting Milieu (COVM) van Vliegbasis Leeuwarden, met zijn decibelmeter klaar staat, schiet voor hem de F-35 (JSF) als een raket de lucht in. De straaljager stijgt aanzienlijk steiler op dan de vier F-16’s die kort daarvoor opstartten. Hoewel het donkere en lage geluid langer blijft hangen is de piek aanzienlijk minder luid dan die van de F-16’s, ziet ook Verf op zijn meter. ,,Zul je net zien”, verzucht hij. ,,Komt een journalist kijken, en dan is het geluid het laagst sinds ik het in de gaten houd. Dit is echt sensationeel laag.”

Nieuws

menu