Eerste lichtbakken project Sichtberens in Leeuwarden zijn verwijderd

De letters YN prijken nog hoog op het dak van het Provinsjehûs aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden, maar ze vormen alleen nog de zin YN IT HERT. De lichtbak met de letters SICHT op de hoek van de Tweebaksmarkt en de Gedempte Keizersgracht staat sinds afgelopen najaar in een Jouster magazijn opgeslagen.

Op het gele huis rechtsonder stonden tot voor kort de letters Sicht. Foto: Geert Veldstra

Op het gele huis rechtsonder stonden tot voor kort de letters Sicht. Foto: Geert Veldstra

,,We wisten al in 2018 dat dit een tijdelijk project zou zijn”, zegt kunstenaar Marten Winters, een van de bedenkers van het kunstproject Sichtberens dat in het kader van LF2018 in Leeuwarden verscheen. ,,We wilden hiermee de zichtbaarheid van het Fries en het Leeuwarders vergroten.”

Naast YNSICHT en YN IT HERT bestond het project uit de zinnen SLA DE WEI bij de Noorderbrug, JA JONGUH NEE JUH bij het Zaailand en IT WURD MOAIER AS IT IS op het Stephensonviaduct. Deze laatste zin verdween afgelopen najaar bij de renovatie van het viaduct. Doordat er nieuwe platen werden aangebracht verdwenen de graffitiletters uit zicht.

SICHT is de eerste lichtbak die uit het straatbeeld verdween. ,,De letters zijn vanuit de LF2018-erfenis blijven staan zo lang dit mogelijk was. We werken met tijdelijke overeenkomsten met de huidige gebruikers van de panden. Omdat het dak van het pand waar SICHT op stond, werd opgeknapt en er zonnepanelen op zijn gelegd moesten de letters verwijderd worden.”

Blokhuispoort

Afgelopen najaar werden de letters teruggebracht naar de maker, beletteringsbedrijf Dox in Joure. ,,We gaan wel kijken of we nog een andere plek in de stad kunnen vinden voor de letters. Het zou wel mooi zijn als ze ergens in de buurt van de Tweebaksmarkt of het Beursplein geplaatst kunnen worden. Maar ik kan niet beloven of het überhaupt gaat lukken. Je kunt niet zomaar ergens een paar letters op zetten. Vooral omdat je in de binnenstad met veel monumentale panden zit die aan strikte welstandsregels zijn gebonden.”

Je kunt niet zomaar ergens een paar letters op zetten, vooral omdat je in de binnenstad met veel monumentale panden zit

Directeur Hans van der Veen van Dbieb in de nabijgelegen Blokhuispoort miste de letters SICHT nog niet, maar zou het wel leuk vinden als ze op Dbieb geplaatst werden. ,,Het idee van de zichtbaarheid van taal past ook goed bij ons, maar het is aan pandeigenaar BOEi om hier een besluit over te nemen.”

Kunstzinnig aan de slag met het Fries: 'ja jongu, nee juh' (+ fotoserie)

Yn it Hert. Ja jongu, nee juh. Op verschillende plekken in Leeuwarden zijn de afgelopen maanden woorden verschenen op viaducten, op en naast gebouwen. Marten Winters en Aad van Altena zijn artistiek inhoudelijk verantwoordelijk voor de uitingen in het Liwwadders en Fries.

Vanuit Sichtberens is er nog geen datum vastgesteld waarvoor er een alternatieve locatie moet zijn gevonden voor de letters SICHT. Winters: ,,Zo nu en dan steken we de koppen bij elkaar en kijken we wat kan en mag. We hopen uiteindelijk een nieuwe plek te vinden, maar op welke termijn weten we nog niet.”

Voorjaar

Dox gaat er vanuit dat er dit voorjaar al een nieuwe locatie is gevonden voor de letters SICHT. ,,Wij gingen er vanuit dat de lichtbak alleen deze winter bij ons wordt opgeslagen. Als er in het voorjaar geen oplossing is gevonden, moeten we weer eens met de projectgroep om tafel”, zegt José Atsma van Dox.

Sichtberens plaatst op 14 februari weer nieuwe letters in Leeuwarden. Op het monumentale voormalige belastingkantoor aan de Tesselschadestraat wordt de lichtbak WEEST WEL geplaatst. ,,Hier zit een dubbele laag in”, zegt Winters. ,,Het is een veelvoorkomende uitspraak in het Leeuwarders en het betekent ‘doe goed’ in het oud-Nederlands.” Het is volgens Winters puur toeval dat deze oud-Nederlandse oproep om aardig voor elkaar te zijn op de dag van de liefde wordt geplaatst. ,,Daar zit verder geen diepe gedachte achter.”

Nieuws

menu