De eerste windturbines van Windpark Fryslân op het IJsselmeer leveren al stroom

Van de 89 windturbines van Windpark Fryslân zijn er nu 27 van top tot teen opgebouwd. Negen turbines leveren kleine beetjes stroom aan Eneco, al is het project nog in de testfase. Komende zomer gaat Eneco in Fryslân de boer op om klanten te werven voor de stroom vanaf het IJsselmeer.

Windpark Fryslân in aanbouw, als er 27 van de 89 windturbines zijn opgebouwd.

Windpark Fryslân in aanbouw, als er 27 van de 89 windturbines zijn opgebouwd. Foto: Marianne Velsink

Officieel valt Windpark Fryslân in de categorie windpark op land in plaats van op zee, maar van dat verschil is deze donderdagmiddag weinig te merken. Hoge golven klotsen tegen het schip aan waarmee een groepje van de pers een kijkje mag nemen op de bouwplaats in het IJsselmeer.

Begin dit jaar verraadden 89 gele kopjes de massiviteit van het windpark. Een paar maanden later wordt duidelijk wat de impact is van Windpark Fryslân op het IJsselmeer tussen Kornwerderzand, Breezanddijk en Hindeloopen. 27 turbines zijn al helemaal opgebouwd. Vijf turbines staan al overeind, maar nog zonder rotor. De overige 57 turbines bestaan uit een basis van dertig meter onder de grond en een eerste opbouw dat in het geel boven het water uitsteekt.

,,Het is een megaklus om het bovenste gedeelte van de windturbine veilig te plaatsen”, legt Roeland Borsboom van Windpark Fryslân uit. De drie rotorbladen vangen met hun 65 meter veel wind en moeten vanuit haven Oude Zeug in Noord-Holland op een speciaal ponton vervoerd worden naar de turbine, waar een hijskraan het deel erbovenop plaatst. De werkpontons zijn speciaal voor het project gemaakt, omdat de gebruikelijke schepen te zwaar zijn voor het ondiepe IJsselmeer.

Weer

,,We werken met tijdvakken waarin we voor de komende zes uur op basis van het weer kunnen bepalen wat we wel kunnen doen en wat niet”, zegt Borsboom. Intussen wordt er in de windturbines door technisch opgeleid personeel gewerkt om de molen klaar voor gebruik te maken.

Er was veel animo bij energieleveranciers voor de windenergie van Windpark Fryslân, maar de keuze viel uiteindelijk op Eneco. Zij mogen de komende vijftien jaar lang alle opgewekte energie van het windpark afnemen. ,,Daar zijn we blij mee, want zoveel duurzame installaties hebben we nog niet in Fryslân, zegt Karolien Nijhuis van het energiebedrijf. Met een speciale campagne hoopt ze deze zomer Friese particulieren en bedrijven over te halen duurzame stroom van het IJsselmeer af te nemen. ,,Thialf heeft al toegezegd”, zegt ze.

Of deze klanten daadwerkelijk stroom vanaf Windpark Fryslân krijgen, is niet honderd procent te garanderen. ,,We produceren groene stroom en geven de klant het garantiebewijs dat deze stroom opgewekt is in Windpark Fryslân. Maar waait het een keer minder, dan zullen we soms moeten bijsturen”, zegt Nijhuis. ,,Dat is nu eenmaal hoe het werkt.”

Aangezien de stroom vanaf het windpark naar het transformatorstation in Oudehaske loopt, is de kans op groene stroom dat van zo’n grote bron dichtbij huis komt groot.

Boottochtjes

Na de zomer moeten de 89 windturbines volop draaien en energie leveren. Het windpark dichtbij de mensen halen is ook een belangrijk streven. ,,Het transformatorstation bij Breezanddijk heeft deels glazen wanden, zodat mensen kunnen zien wat er gebeurt”, zegt Borsboom. Verder zijn er plannen om boottochtjes naar het windpark te organiseren en mag pleziervaart straks tussen de turbines door varen.

De realisatie van het park is een belangrijke stap in de opgave van de provincie Fryslân om 530,5 megawatt aan groene stroom te realiseren vanaf 2020. Windpark Fryslân levert daar met 383 megawatt een grote bijdrage aan. De provincie is voor 15 procent aandeelhouder van Windpark Fryslân.