Dit artikel is vandaag gratis

Eerste provincies kleuren weer oranje op Europese coronakaart, waarschuwingsniveau Fryslân omlaag

Een vrouw ondergaat een coronatest. Foto: Ramon van Flymen

Voor het eerst in ongeveer een maand tijd zijn er delen van Nederland met zo weinig nieuwe coronagevallen, dat ze oranje kleuren op een speciale kaart van Europa. Het waarschuwingsniveau voor Fryslân, Groningen, Drenthe en Zeeland ging gisteren omlaag. De acht andere provincies blijven op rood staan.

De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken en naar het percentage positieve tests. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood.

Vorige week ging Groningen van donkerrood, het hoogste niveau, naar rood. Dat gold toen ook voor Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg. De provincies Fryslân, Drenthe, Flevoland en Zeeland waren al rood en bleven daar toen op staan. Dat betekende dat heel Nederland tot gisteren rood kleurde.

De verlaging van donkerrood naar rood was voor Duitsland aanleiding om de regels voor Nederlandse bezoekers te versoepelen. Berlijn ziet Nederland niet meer als een hoogrisicogebied.

Kleine correctie

Net over de grens in Duitsland loopt het aantal positieve tests op. Noordrijn-Westfalen is van groen naar oranje gegaan. De deelstaat grenst aan Limburg, Gelderland en Overijssel. Ook Berlijn, Saarland en Sleeswijk-Holstein zijn van groen naar oranje gegaan. België en Luxemburg blijven oranje.

Op de vakantiebestemmingen in het zuiden van Europa verandert niet veel. Spanje blijft vrijwel helemaal donkerrood, net als de Middellandse Zeekust en Corsica in Frankrijk. Ook het Griekse eiland Kreta blijft donkerrood. Portugal staat nog steeds op rood, net als de regio Parijs, Normandië, Sardinië en Toscane.

Nieuws

Meest gelezen

menu