Eerste school voor prinses Alexia staat in Leeuwarden

Voor het eerst wordt in Fryslân een school vernoemd naar een van de dochters van het koninklijk paar. Maar die eer gaat verrassend genoeg niet naar kroonprinses Amalia.

Prinses Alexia.

Prinses Alexia. Foto: ANP

Vrijdag wordt de Dr. Algraschool in de Leeuwarder wijk Camminghaburen omgedoopt tot Integraal Kindcentrum (IKC) Alexia.

Het is daarmee de eerste school in Nederland die vernoemd wordt naar de tweede dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Naar haar zus Amalia zijn inmiddels drie scholen vernoemd; in Boxtel, Zoetermeer en Barneveld. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft nog niet gereageerd op de vraag of het koninklijk huis er de voorkeur aan geeft dat de kroonprinses ook in Fryslân de eerste vermelding krijgt.

Leerlingen hebben liever Alexia

De naamswijziging in Camminghaburen is het gevolg van een stemming onder de leerlingen en medewerkers van de Dr. Algraschool. Net als andere scholen in Leeuwarden is de Dr. Algraschool onlangs omgevormd tot IKC. Hierbij zitten de basisschool, de peuterspeelzaal en de kinderopvang onder één dak.

Om deze verandering bij de Algraschool te markeren is ook gekozen voor een nieuwe naam, legt bestuurder Hans Greidanus van PCBO Leeuwarden uit. ,,Het is geen naamsmoeheid hoor. Maar men wilde de verandering graag onder de aandacht brengen met een nieuwe naam. Omdat onze scholen in de meeste gevallen vernoemd zijn naar iemand uit het huis van Oranje was het een voorwaarde om die lijn te volgen.”

De meeste stemmen gingen naar Alexia. Dat is blijkbaar voor de kinderen de meest aansprekende naam

De school en de medewerkers mochten stemmen voor een van de drie dochters van het koninklijk paar. ,,De meeste stemmen gingen naar Alexia. Dat is blijkbaar voor de kinderen de meest aansprekende naam.” Greidanus sluit niet uit dat er in de toekomst nog een school van de koepel naar Amalia wordt vernoemd.

PCBO Leeuwarden opent op termijn een nieuwe IKC in de nieuwbouwwijk Middelsee. Tot 1994 was er wel een Amalia van Solmsschool in Aldlân-Oost, maar die is na fusie met de Frederik Hendrikschool omgedoopt tot Willem-Alexanderschool.

Algra verdwijnt uit collectief geheugen

Met de naamsverandering verdwijnt wederom een verwijzing naar de vroegere hoofdredacteur van het Friesch Dagblad uit het straatbeeld. Hendrik Algra (1896-1982) was van 1935 tot 1970 hoofdredacteur van het Friesch Dagblad . Onder zijn aanvoering stopte de uitgave van de krant in de oorlog omdat het Friesch Dagblad geen compromissen wilde sluiten met de nazi’s. Hij schreef daarnaast diverse historische publicaties, was van 1946 tot 1969 Eerste Kamerlid voor de ARP en van 1968 tot 1973 voorzitter van de Wereldomroep.

Van 1974 tot 1997 stond er ook een Hendrik Algraschool in zijn geboortedorp Hurdegaryp, maar die ging samen met de W.M. Oppedijkschool op in cbs De Winde.

Een stuk van de Algraweg heet straks de Redbadwei

De Hendrik Algraweg ten zuiden van Leeuwarden werd twee jaar geleden afgesloten tussen de Overijsselselaan bij Goutum en het spoor richting Heerenveen. Hier wordt de nieuwe wijk Middelsee gebouwd. Dit stuk van de Algraweg heet straks de Redbadwei. Er blijft nog wel een stukje Algraweg over tussen het spoor en industrieterrein De Zwette.

Daarnaast is er nog een Hendrik Algraplein in Franeker en een H.J. Algrastraat in de Amsterdamse wijk Geuzenveld.