Dit artikel is vandaag gratis

Eerste wolf doodgereden in Fryslân bij Appelscha

De wolf die 28 mei op de N381 in de buurt van Appelscha is doodgereden. Foto: FD

Op de N381 is vrijdagmiddag in de buurt van Appelscha een wolf doodgereden. Het is de eerste wolf die in Fryslân sinds vele decennia het leven liet.

Volgens Kim van Brenk van BIJ12 gaat het om een jonge mannelijke wolf. Waar deze precies vandaan kwam of bij welke groep hij hoorde, moet nog worden onderzocht.

Ook de provincie Fryslân gaat ervan uit dat er voor het eerst in de provincie een wolf is doodgereden. ,,Wij gaan ervan uit dat het een wolf is. Alles duidt erop”, zegt Peter van den Meerschaut, woordvoerder van de provincie Fryslân.

Onderzoek

Het dier zal worden vervoerd naar de Universiteit Utrecht. Op de afdeling Diergeneeskunde zal autopsie worden gepleegd. Daar moet definitief duidelijk worden dat het een wolf is, en worden andere kenmerken zoals het geslacht onderzocht. Over enkele weken worden daarvan de resultaten bekendgemaakt.

De wolf werd aangereden door een auto op de N381 bij Appelscha. De bestuurder belde daarop de politie. Die schakelde Provinciale Waterstaat in waarop het dier van de weg werd gehaald. De plaats van het ongeluk, nabij camping Roggeberg en in de regio van het natuurgebied Drents-Friese Wold, is afgezet met linten.

De afgelopen maanden werden steeds vaker wolven in Fryslân aangetroffen. Zo was begin dit jaar een wolf via een wildcamera in De Alde Feanen gespot. Een paar weken geleden werd er vermoedelijk een gezien in de buurt van Katlijk.

Nieuws

menu