Eilandbewoners Vlieland kritisch over plan voor nieuw hotel van drie hoog aan de Waddenkust

Als het aan de eigenaren van Gestrand op Vlieland ligt, verrijst er een hotel van drie hoog op de plek van hun restaurant aan de Havenweg. Omwonenden zijn bezorgd dat ze hun privacy en uitzicht kwijtraken.

Als het aan de eigenaren van Gestrand op Vlieland ligt, verrijst er een nieuw hotel van drie hoog op het eiland.

Als het aan de eigenaren van Gestrand op Vlieland ligt, verrijst er een nieuw hotel van drie hoog op het eiland. Foto: ANP

,,Deze plek is zó bepalend voor Vlielanders en het aangezicht van het eiland”, zei Nel Hopman, raadslid van Nieuw Liberaal Vlieland, gisteravond bij de digitale informatiebijeenkomst waarbij de plannen voor een nieuw hotel in het havengebied van het eiland werden gepresenteerd. ,,Het is heel belangrijk dat de raad en daarmee ook de inwoners kunnen meepraten over het plan.”

Eilanders kregen alvast de gelegenheid voor een eerste reactie op de ontwikkeling van het nog te bouwen hotel op het adres Havenweg 3, op de plek waar nu restaurant Gestrand is gevestigd. Architect en algemeen directeur van Bureau B+O Architecten Arnoud Olie kreeg de opdracht van de huidige uitbaters, Kuiper Vastgoed Vlieland BV, om het perceel te ontwikkelen. Hij lichtte het plan toe.

Gedateerd

,,Het oude pand is gedateerd en heeft onderhoud nodig”, liet Olie weten. ,,Onze bedoeling is om iets te maken dat toekomstgericht is, dat goed ontvangen wordt door de omgeving en mooi op deze plek past.”

Onze bedoeling is om iets te maken dat toekomstgericht is, dat goed ontvangen wordt door de omgeving en mooi op deze plek past

Het huidige restaurant zal binnen de plannen grotendeels intact blijven, maar er komt een hotelfunctie bij. Er worden hiervoor vier kamers aan de voorzijde gebouwd en negen aan de achterzijde, die beschikken over een balkon. Daarnaast moet de voorgevel van het restaurant verbeterd worden, waarbij gebruik wordt gemaakt van baksteen.

Lees ook: Verkiezing ‘onooglijke’ bouwsels langs het Wad: leegstaand hotel Terschelling op eerste plek

De goothoogte gaat omhoog van 3,5 meter naar acht meter. Dit past niet binnen het huidige bestemmingsplan. Via een zogenoemde kruimelvergunning, waarbij er met een snelle procedure kan worden afgeweken van het bestemmingsplan, zegt Olie dit te willen oplossen.

Geen zeezicht meer

Er kwamen verschillende bezorgde reacties op het plan van geïnteresseerde omwonenden en andere Vlielanders. Zo stelde Erna Botjes dat haar zicht straks wordt belemmerd door drie bouwlagen. ,,Het is een enorme hoogte die voor ons onacceptabel is. Ik heb nog niemand van de gemeente in mijn achtertuin gehad. Er moet meer inspraak komen van de bewoners, dit bepaalt het hele beeld van Vlieland.”

Zij hebben er echt buikpijn van. Ze zijn op leeftijd, komen niet zo veel meer buiten en dit is de enige plek van waar ze de zee kunnen zien

Stefanie Stolp maakt zich zorgen over het uitzicht van haar ouders. ,,Zij hebben er echt buikpijn van. Ze zijn op leeftijd, komen niet zo veel meer buiten en dit is de enige plek van waar ze de zee kunnen zien. Afgezien van het uitzicht, is er ook geen rekening gehouden met privacy. Mensen kunnen zo bij elkaar naar binnen kijken.”

Midden in proces

Jan Kleefstra, beleidsmedewerker fysieke leefomgeving van de gemeente, gaf aan dat de gemeente kan bepalen of er afgeweken kan worden van het bestemmingsplan. ,,We willen ook niet dat Vlieland op slot wordt gezet. Als iets gedateerd is, of verbeterd kan worden, en mensen hebben een mooi plan, dan kunnen we kijken of we daar in meegaan. We zitten nog midden in het proces, nu horen we bezwaren en pijnpunten en die nemen we daarin mee.”

We zitten nog midden in het proces, nu horen we bezwaren en pijnpunten en die nemen we daarin mee

De opdrachtgevers willen - als de planvorming en de procedures voorspoedig verlopen - 1 november starten met de bouw. In mei of juni van volgend jaar moet het nieuwe hotel dan worden opgeleverd. Een officiële aanvraag voor een omgevingsvergunning moet nog gedaan worden. Olie benadrukte dat er het plan best nog aangepast kan worden, om het beter te laten aansluiten bij alle belangen.

Nieuws

Meest gelezen