Jongeren op Schiermonnikoog krijgen als eerste vaccin, donderdag volgen Ameland en Terschelling

De eerste dertig kinderen van twaalf tot achttien jaar op Schiermonnikoog hebben het coronavaccin al gekregen. Omdat GGD Fryslân toch al op het eiland aanwezig was om volwassenen hun tweede prik te geven, kwam de gemeente meteen in actie, zodra het nieuws kwam dat ook tieners gevaccineerd mogen worden.

Een GGD-medewerker dient een coronavaccin toe aan een jongere.

Een GGD-medewerker dient een coronavaccin toe aan een jongere. Foto: Sander Koning Sander Koning

Alle 41 eilanders van de genoemde leeftijden werden gebeld met het aanbod om dezelfde dag nog hun inenting te halen. Woensdagmiddag waren zo’n dertig jongeren al gevaccineerd.

,,Op Vlieland lukte het niet direct”, zegt Marcel de Jong van GGD Fryslân. Daar wordt volgende week een speciaal prikmoment georganiseerd. Op Ameland en Terschelling kunnen jongeren van donderdag tot en met zaterdag een eerste vaccin krijgen. ,,Ze hoeven geen uitnodigingsbrief te laten zien, want die hebben ze nog niet gekregen”, zegt De Jong. ,,Een identiteitsbewijs of hun Burgerservicenummer is voldoende.”

Op Ameland kunnen jongeren terecht in Hollum. Op Terschelling is de priklocatie in Midsland. Voor jongeren op Schiermonnikoog die niet direct naar de priklocatie konden komen, wordt een oplossing gezocht.

Fryslân

In de rest van Fryslân kunnen kinderen van twaalf jaar en ouder vanaf vrijdag een afspraak maken voor een coronavaccin. Vanaf tien uur ‘s ochtends uur zijn de oudste jongeren aan de beurt, die in 2004 zijn geboren. Daarna wordt per dag gekeken of nieuwe geboortejaren uitgenodigd kunnen worden. De eerste prikken worden volgende week gezet.

Of alle priklocaties in Fryslân jongeren gaan vaccineren, kan De Jong nog niet zeggen. ,,Jongeren krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech. Niet alle locaties hebben dit vaccin, dus mogelijk gaan we het prikken centreren. Aan de andere kant vinden we de bereikbaarheid ook belangrijk. Hier moet snel een besluit over worden genomen, hoewel er best nog wel wat tijd kan zitten tussen het maken van de afspraak en het zetten van de prik.”

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge stemde woensdag in met het advies van de Gezondheidsraad om ook gezonde kinderen in te enten tegen corona. Het is de bedoeling dat jongeren die dat willen, voor het begin van het nieuwe schooljaar hun eerste prik krijgen. In de eerste schoolmaand moeten ze dan een tweede prik kunnen krijgen. ,,Dat maakt dat jongeren goed beschermd aan het nieuwe jaar kunnen beginnen”, aldus de bewindsman.