Eindejaarsmusical 'Droombaan' van IKC Sint Radbodus in de straten van Dronryp: 'In de klas hebben we allemaal dromen'

Door corona mogen ouders niet in één ruimte zitten om een eindejaarsmusical te bekijken. Daarom gingen de achtstegroepers van IKC Sint Radbodus in Dronryp woensdagavond maar de straat op.

Vlnr.  Mirthe Breuker, Manouk Scharringa, Linda vd Meer en Nathalie de Groot van groep 8 van IKC Sint Radbodus.

Vlnr. Mirthe Breuker, Manouk Scharringa, Linda vd Meer en Nathalie de Groot van groep 8 van IKC Sint Radbodus. Foto: Jaap Schaaf

Mirthe (12), Nathalie (12), Manouk (12) en Linda (13) zijn er klaar voor, vertellen ze op de middag vóór hun eindejaarsmusical. Alle ouders komen kijken. Dat kan omdat de musical op een creatieve manier is vormgeven. Een doorsnee opvoering in een zaal is momenteel geen optie, daarom geven zij een straattheatervoorstelling op zes verschillende locaties in het dorp.

,,De musical heet ‘Droombaan’. Veel mensen willen iets anders doen dan dat ze zijn geworden’’, vertelt Mirthe. ,,En in de klas hebben we allemaal dromen. De juf vond ons een klas met mooie dromen’’, vullen Nathalie en Linda aan. Zo wil Mirthe graag kinderverpleegkundige worden. Nathalie zou graag mensen willen helpen en Manouk droomt van de horeca. Linda heeft haar droombaan ook al uitgezocht: politieagent. ,,En dat speel ik ook in de musical.’’

Songfestival

Voor het verhaal van de musical liet groep acht zich inspireren door het Eurovisie Songfestival. De hoofdpersoon is Jeangu Macrooy, om wie de klas een verhaal heen heeft bedacht. ,,Hij was zanger, maar dat verdiende niet genoeg. Daarom werd hij groenteboer, maar daar had hij helemaal geen vergunning voor, dus daar moest hij mee stoppen’’, vertelt Mirthe. ,,En dan krijgt hij een ongelukje, waardoor hij met pijn aan zijn duim naar de dokter gaat. Maar daar wordt hij per ongeluk áángezien voor de dokter,’’ gaat Manouk door.

De groep bestaat uit 21 leerlingen, die over vijf groepjes zijn verdeeld. Elk groepje speelt een scene van ongeveer een kwartier op een van de zes locaties, waar het publiek een route langs maakt. Mirthe, Nathalie, Manouk en Linda spelen de vijfde scene van het verhaal, bij de Maria Geboortekerk. ,,Ik begin een restaurant, dat geopend wordt door de burgemeester, Nathalie’’, vertelt Manouk. ,,En dan wordt Mirthe, die Jeangu speelt, opgepakt door de agent, Linda, omdat hij helemaal geen doktersvergunning heeft.’’

De slotscene doet de hele groep samen op het schoolplein. Daar vertelt iedere leerling wat zijn of haar droombaan is. ,,We wilden de musical toch een beetje met de hele klas samen doen’’, zegt Nathalie.

Niet enthousiast

Doordat de klas nu verdeeld is in groepen, kon iedereen een grote of zelfs een dubbele rol krijgen. Toch waren ze niet meteen enthousiast toen de juf het idee van straattheater opperde. ,,We wilden helemaal niet op de straat. En we moesten de teksten dan ook nog zelf bedenken. Maar toen de juf ging helpen en ook met liedjes kwam, begon het toch wel op een echte musical te lijken’’, vertelt Manouk. ,,Het is heel knap van de juf dat ze zoveel teksten heeft gemaakt en ook nog teksten op bestaande liedjes heeft bedacht’’, vindt Nathalie.

Na de opvoering moeten de meiden nog een week naar school en dan nemen ze afscheid. Daar hebben ze allemaal erg zin in. Mirthe en Nathalie gaan mavo/havo doen op de Montessori High School in Leeuwarden. Manouk gaat naar vmbo kader op Piter Jelles YnSicht in Leeuwarden en Linda gaat vmbo kader/mavo doen op Simon Vestdijk in Franeker.

Heel zenuwachtig

Maar eerst dus nog de straattheatervoorstelling. ,,Ik ben heel zenuwachtig. Ik ben benieuwd hoe de ouders het vinden’’, zegt Nathalie. ,,Ik ben ook zenuwachtig. Ik moet een solo zingen en dat vind ik eng. En ik ben bang dat ik mijn tekst vergeet’’, vertelt Manouk. ,,Maar’’, zegt Mirthe, ,,dat is gezonde spanning!’’