Dit artikel is vandaag gratis

Eindelijk weer met zijn allen de liefde voor het Friese paard belijden bij de Centrale Keuring in Harich

Driejarige merries presenteren zich op de Centrale Keuring van het KFPS in Haricht. Foto: Wybe Fraanje

De Centrale Keuring van het Koninklijk Friesch Paarden Stamboek in Harich brengt de paardenwereld na ruim anderhalf jaar weer samen. ,,It is hartstikke moai dat der wer wat libben komt en wy alle minsken wer sjogge.”

Een paar honderd bezoekers genoten zaterdag van de Centrale Keuring van het Koninklijk Friesch Paarden Stamboek (KFPS) op het terrein van Manege Gaasterland in Harich. De tribune telde 1200 zitplaatsen, voor als iedereen geplaceerd zou moeten worden. Maar dankzij toegang met een al dan niet digitale gezondverklaring kon iedereen gewoon door elkaar lopen en was de sfeer ongedwongen en gemoedelijk.

Er waren zelfs eigenaren en fokkers uit het buitenland, van Noorwegen en Denemarken tot zelfs Costa Rica, maar de Amerikanen waren er nog niet bij. Eerder waren er al een paar kleinere fokdagen waar wat publiek welkom was, maar dat was onder verantwoordelijkheid van de lokale verenigingen.

,,Het is heerlijk dat we weer met publiek mogen”, zegt interim-directeur Marijke Akkerman. ,,Blij dat we elkaar weer kunnen ontmoeten. Het is de liefde voor het Friese paard die ons samenbindt. Het zijn allemaal gepassioneerde mensen en daardoor is het heel gezellig.”

Gek jaar

,,Wy ha in gek jier hân. Wy moasten alles op in skerm sjen en dat is it dochs net”, zegt fokker en handelaar Afke Holwerda uit Siegerswoude. ,, It is in topdei hjoed: wy kinne de krêm de la krêm fan ús hynders wer live sjen. Hjir wiene wy wol oan ta, ek om elkoar wer te moetsjen. Allinnich dêrom al bin ik tige entûsjast.”

Andries Kamminga van Stal De Westereen geniet ook. ,,It is hartstikke moai dat der wer wat libben komt en wy alle minsken wer sjogge, ek út de rest fan it lân wei.”

Bijvoorbeeld John Boot uit Hillegom, die met zijn vader en Stal De Mersken eigenaar is van Jehannes 484. ,,De stemming is hier goed, want iedereen heeft ernaar gehunkerd. Je wilt toch andere fokkers ontmoeten en oude bekenden treffen.”

KFPS-bestuurslid Tineke Schokker: ,,Het met elkaar genieten, het voelen, de emotie. Fantastisch. Paarden is passie. Als je puur rationeel bent heb je geen paarden. Dat deel je met elkaar. Je moet je niet laten afschrikken als de emotie eens oplaait. Gewoon doorademen en de verbinding weer zoeken.”

Onrust

Die passie heeft de afgelopen periode ook tot onrust gezorgd in de ledenraad, erkent bestuursvoorzitter Detlef Elling. ,,We hebben een moeilijke tijd achter de rug, en dan heb ik het niet alleen over corona. Je moet in de paardenwereld niet raar opkijken als de emotie eens de kop op steekt. Vandaag hoor ik nergens klachten of onvrede.”

Akkerman: ,,Zoveel emotie als er is voor het paard, zoveel emotie is er soms in het bestuur en de ledenraad.” De grote winnaar zaterdag werd Ilya fan Jentsje’s Pleats, die zowel kampioen bij de driejarigen werd als algemeen kampioen: lees hier de reportage .

Nieuws

menu