Eindelijk weer op stap: kroegbazen in Fryslân zijn blij met versoepelingen, maar feestgangers staan wel even in de rij

Het is druk op het Ruiterskwartier in Leeuwarden, op zaterdagavond rond middernacht. Voor de deur van Shooters staan langere rijen, de terrassen zitten vol. Eerder op de dag stonden die hordes voor Crystalic Business Park in Leeuwarden om een sneltest te halen. Zodat ze ’s avonds konden feesten zónder anderhalve meter afstand.

Cafébezoekers zitten nog na tien uur 's avonds bij een kroeg. Dat mag sinds vrijdagavond.

Cafébezoekers zitten nog na tien uur 's avonds bij een kroeg. Dat mag sinds vrijdagavond. Foto: ANP

Volgens verschillende politiewoordvoerders in den lande was het druk in veel binnensteden, maar waren er niet meer incidenten dan er waren op een uitgaansavond vóór corona. Alleen bij een populair café in Tilburg moest de politie optreden toen er gedrang ontstond in de rij. In Arnhem werden vijf mensen aangehouden in verband met vernielingen, overlast, bedreiging en mishandeling.

In Leeuwarden had de politie de handen vol aan baldadige feestzoekers. Ze maakte onder meer melding van een aanhouding vanwege openbare dronkenschap, een mishandeling met een drinkglas, een negentienjarige die fietsen in de gracht gooide en een persoon die zware overlast gaf in een café.

Maar over het algemeen was de sfeer heel goed, vindt Ton Eijer van muziekcafé Scooters. ,,Er was dat ‘we-mogen-weer-gevoel’.”

Onverwacht druk

Eigenlijk had Hans Kemper, eigenaar van sport- en muziekcafé Scamele aan het Ruiterskwartier, de drukte niet verwacht. Die begon al in de nacht van vrijdag op zaterdag. ,,Ik dacht: mensen moeten nog wennen en gaan rond twaalf uur wel naar huis.” Dat bleek verkeerd ingeschat. ,,Een gekkenboel”, noemt Kemper het achteraf. ,,Iedereen was vrolijk, het was perfect.”

Bij de cafés van Eijer en Kemper hoeven bezoekers geen testbewijs te laten zien. Bezoekers moeten ‘gewoon’ anderhalve meter houden. Al was dat was voor Eijer een lastige afweging. Want het gaat hem te ver om iedereen op het terras om een testbewijs te vragen. Maar dan kan hij binnen eigenlijk ook geen testbewijs eisen. ,,Anders kunnen die mensen van buiten niet naar wc.” Dus houden bezoekers binnen noodgedwongen ook anderhalve meter afstand, en laat hij een singer-songwriter niet al te opzwepende muziek maken.

Een drankje meer

Eijer merkt dat zijn gasten klaar zijn met het coronavirus en zich daardoor niet zo bewust meer zijn van de regels. ,,De mensen die in rijen wachten, staan hutjemutje op elkaar.” Ook voor hem als café-eigenaar betekent het voortdurend: mensen terecht wijzen. Dat werd lastiger naarmate de avond vorderde. Want de gasten werden ook sneller beschonken, merkte Eijer. ,,Men was lang niet op stap geweest.”

Dat zag ook Gerrit Koning, eigenaar van het naastgelegen Shooters. ,,Dat heeft vooral te maken met feit dat iedereen dolenthousiast is. Mensen gaan wat eerder en daardoor langer op stap. Dan is de kans dat je een paar drankjes extra binnen krijgt groter”, verklaart hij. Dat in de rijen voor het café niet elke jongere anderhalf meter hield, is voor het cafépersoneel ,,niet te handhaven”. ,,Vooral later op de avond schuift het meer in elkaar.”

Zielsgelukkig

Bij Shooters moeten bezoekers wel een testbewijsje laten zien, om dicht naast elkaar te mogen hossen op muziek. Eigenaar Koning is ,,zielsgelukkig”. ,,Eerlijk gezegd ben ik positief verbaasd: dat zoveel jongeren de moeite hebben genomen om een test te doen alvorens op pad te gaan.” Koning verwacht niet dat duizenden jongeren zich wekenlang zullen laten testen om op stap te kunnen. Hij verwacht dat deze regels er op den duur toe zullen leiden dat meer mensen bereid zijn zich te laten vaccineren.

Wat Ton Eijer betreft, tevens en voorzitter Koninklijke Horeca Nederland in Leeuwarden, komen er gauw verdere versoepelingen. ,,Ik hoop dat binnen vier, vijf weken ook de anderhalve-meterregel er af is. Als besmettingen dalen en vaccinaties stijgen, is er geen reden om die regel aan te houden.”