Openbaar Ministerie eist 16 jaar celstraf wegens poging tot moord op Iraans-Koerdische activist Sadegh Zarza in Leeuwarden

Tegen een 39-jarige Iraniër is dinsdag zestien jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist wegens poging tot moord op Sadegh Zarza op 19 juni 2020 bij het station van Leeuwarden. Het Openbaar Ministerie gaat er vanuit dat er een politiek motief was voor de aanslag met een mes op de voorzitter van de in Iran verboden Koerdische Democratische Partij, en dat de verdachte volledig toerekeningsvatbaar was op het moment van zijn daad.

De rechtbank van Leeuwarden.

De rechtbank van Leeuwarden. Foto: ANP

Advocaat Peter Bonthuis vond dat laatste niet terecht. Het rapport van het Pieter Baan Centrum spreekt van een paranoïde en psychotische toestand waarin de verdachte heeft verkeerd. Hij deed suïcidale uitspraken, verwondde zichzelf, was achterdochtig en legde onnavolgbare verbanden tussen los van elkaar staande gebeurtenissen. Hij dacht op zeker moment dat er een medewerker de hele nacht onder zijn bed had gelegen en verdacht de psycholoog ervan een agent te zijn van de Iraanse geheime dienst. Sinds hij antipsychotica slikt, gaat het beter met hem.

Nieuws

Meest gelezen

menu