Dit artikel is vandaag gratis

Het elektriciteitsnet van Leeuwarden bereikt nu ook in het westen en noorden de maximale capaciteit; bedrijven in deze regio die willen leveren komen op een wachtlijst

Een verdeelstation van netwerkbedrijf Liander. Foto: ANP

Het is in veruit het grootste deel van Leeuwarden niet meer mogelijk om elektriciteit te leveren omdat het net vol zit. Dit meldt netbeheerder Liander. De maximale capaciteit is nu ook bereikt in het noorden en westen van Leeuwarden.

De melding van Liander betreft het elektriciteitsverdeelstation Schenkenschans. Dit station voorziet met name de westkant van de stad en het noorden van Leeuwarden met de dorpen Lekkum, Jelsum en Wyns van elektriciteit.

Het bereiken van de maximale capaciteit betekent dat Liander bedrijven die zich in Noord- of West-Leeuwarden willen vestigen, of bestaande bedrijven die extra capaciteit willen, op een wachtlijst plaatst.

Verduurzaming

De problemen op het elektriciteitsnet ontstaan doordat de ontwikkelingen sneller gaan dan de capaciteit van het net toeneemt. Dit is onder meer het gevolg van snelgroeiende economie, nieuwbouw en verduurzaming woningbouw en het verduurzamen van de elektriciteitsproductie.

Nieuws

menu