Dit artikel is vandaag gratis

Elektrische vaarambities route 'Wetterwâlden-Bûtefjild’ op de lange baan

Met bootjes op het water. Foto: Jan Luursema Jan Luursema

Het duurt allemaal nog weer iets langer met de ontwikkeling van een toeristische vaarroute ‘Wetterwâlden-Bûtefjild’ tussen Ryptsjerk en Feanwâlden.

De route is sinds juni 2017 open en moest bekendheid geven aan de onontdekte vaarroute tussen boomrijke gebiedjes, veenweide en landbouwgrond. De route zou de onderlinge dopen verbinden en een impuls geven aan de lokale economie. De provincie gaf voor de route bijna drie ton subsidie, maar trekt nu toch een kwart ton in, vanwege naar beneden bijgestelde ambities.

Dat heeft te maken met het voornemen van de projectgroep Wetterwâlden-Bûtefjild om op de vaarroute binnen vijf jaar louter elektronische bootjes welkom te heten. Daarmee zou de vaarroute een landelijke primeur hebben. De projectgroep heeft nu echter besloten dat dat dit toch niet zo realistisch is. Er is te weinig draagvlak bij betrokken dorpsbelangen en ondernemers.

De route zou voor zowel gebiedsbewoners als bezoekers minder toegankelijk worden als er alleen elektrische boten mogen varen. Daarnaast zouden er nog te weinig elektrische boten zijn in het gebied, terwijl de aanschaf ervan duur is. Betrokken dorpsbelangen en ondernemers vinden eigenlijk dat de vaarroute eerst maar eens meer bekendheid moet krijgen, voordat elke boot op de route verplicht elektrisch moet worden. De oplossing is nu om de route niet ‘electric only’ te noemen, maar ‘leafst elektrysk’. Oftewel: een regulier toegankelijke route, waarbij elektrisch varen wordt gestimuleerd in plaats van verplicht gesteld.

,,Als de markt er klaar voor is, hebben we de ambitie om het electric-only-gebied in het Bûtefjild uit te breiden. Het bestaande electric only gedeelte, tussen de beide sluizen, blijft bestaan”, laat een woordvoerder van Dantumadiel weten. Die gemeente is samen met de gemeente Tytsjerksteradiel bij het project betrokken.

Het initiatief voor de vaarroute kwam ooit voort uit de stichting Wetterwâlden, een bewonersinitiatief uit 2011, waar inmiddels veertien verenigingen van dorpsbelangen in vertegenwoordigd zijn. In de afgelopen twee jaren werden er steigers, bewegwijzering, op- en afstapplaatsen en bankjes langs de route geplaatst. Ook werkte het projectgroep aan de verbetering van twee sluizen die met regelmaat zorgden voor een geblokkeerde vaarweg.

Nieuws

menu