Dit artikel is vandaag gratis

Christiaan en Diederick Broekema gaan elf dagen peddelen over de Eems voor World Servants: 'We zijn avontuurlijk'

Christiaan (links) en Diederick Broekema varen zo'n elf dagen over de Eems voor World Servants. Foto: Nienke Huitema

In elf dagen de Eems (Ems) bevaren in een opblaasbare kajak voor projecten van World Servants. Christiaan Broekema (35) uit Drachten houdt wel van een uitdaging en voor zijn broer Diederick (33) uit Wolvega geldt dat net zo.

Vrijdag begint hun tocht over de rivier, die ontspringt bij het Duitse Teutoburgerwoud en uitmondt 370 kilometer verderop op de Waddenzee. Omdat hun kajaks niet zeewaardig zijn, houden de broers eerder op met peddelen: naar verwachting voor de Dollard.

Eigenlijk had Christiaan Broekema zich aangemeld als begeleider voor een werkvakantie van World Servants in Myanmar, waar jongeren zouden meebouwen aan een prothesekliniek voor leprapatiënten. Vanwege de coronamaatregelen werd dat uitgesteld naar 2021, maar ook dit jaar zijn alle reizen van World Servants geannuleerd. Broekema: ,,Het kan niet vanwege de maatregelen. En voor Myanmar geldt ook dat het daar te onveilig is vanwege de militaire coup.”

Dagcentrum

De bouwplannen van de organisatie worden wel uitgevoerd, maar dan zonder Nederlandse deelname. In plaats daarvan gaan de jongeren op werkvakantie in Nederland. Zo is Broekema als begeleider betrokken bij een project voor een dagcentrum voor kinderen met een verstandelijke beperking, in Geldermalsen. Daar wordt onder andere een belevingstuin aangelegd. ,,Zo kunnen we alsnog de handen uit de mouwen steken.”

Broekema ging al eerder op werkvakantie voor World Servants. In 2005 bouwde hij mee aan klaslokalen in Ghana. Een leerzame reis. ,,Het was een kans om kennis te maken met een andere cultuur, je in te zetten voor een ander en te zien hoe mensen anders in het leven staan.” In 2014 begeleidde hij jongeren bij de bouw van woningen voor schoolpersoneel in Zambia.

Met diverse acties halen deelnemers nu geld op voor de projecten in Nederland. Met de roeitocht ‘Eem over de Eems’ zamelden Broekema en zijn broer tot nog toe ruim 1400 euro in. Het streefbedrag voor het project staat op 3250 euro.

Geoefend op de Linde bij Wolvega

Het plan om de Eems te bevaren is een spontane actie, vertelt hij. Al googelend viel zijn oog op de rivier. De twee zijn geen ervaren roeiers, maar maakten onlangs een oefentocht van 22,5 kilometer over De Linde bij Wolvega. Er stond veel wind en met hun lichte kajakken was het hard werken. ,,Het lijkt erop dat het weer de komende dagen beter wordt, daar hopen we op.”

Zaterdag zoeken ze een geschikt beginpunt op, zo kort mogelijk op de bron van de rivier. Slapen doen ze de komende dagen in een tent. ,, We hopen de tocht in tien, elf dagen te doen. We hebben thuis iets getraind. We zijn avontuurlijk en maken wel vaker plannen waarvoor mensen ons voor gek verklaren. Voor ons is het een mooie uitdaging.”

Meer over de actie van de broers Broekema vind je hier

Nieuws

menu