Elfstedentocht zit er ook bij vrieskou voorlopig niet in

Er kan in de huidige omstandigheden geen Elfstedentocht verreden worden. Dit heeft de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden besloten. De anderhalvemeterregel en de volle ziekenhuizen bieden geen ruimte voor een dergelijk groot evenement.

De Elfstedenvereniging bijeen.

De Elfstedenvereniging bijeen. Foto: ANP

,,Aan de Elfstedentocht doen 24.000 schaatsers mee en er komen een miljoen, misschien zelfs anderhalf miljoen toeschouwers op af. Dat is niet te verenigingen met de wereld waarin we nu leven”, zegt voorzitter Wiebe Wieling. ,,We willen allemaal dat de Elfstedentocht weer een keer plaatsvindt, maar dit evenement stijgt niet boven andere zaken uit.”

In september zei de vereniging alle opties voor de tocht nog open te laten. ,,We hebben voor alle onderdelen gekeken naar alternatieven, maar sommige zaken moeten gewoon in stand blijven”, zegt Wieling. Het bestuur wil bijvoorbeeld niet tornen aan het aantal deelnemers. Een Elfstedentocht zonder publiek is ook geen optie.

,,In september was er even hoop dat we het virus hadden verslagen, inmiddels weten we wel anders”, zegt Wieling. Omdat het tij zo kan keren, houdt het bestuur de deur voor een Elfstedentocht eind januari of februari nog op een kier. ,,Stel dat het aantal besmettingen is teruggelopen naar maximaal vijfhonderd per dag. Stel dat de ziekenhuizen het zouden aankunnen. De kans is natuurlijk erg klein, maar helemaal uitsluiten willen we het nog niet.”

Onoplosbare problemen

Het besluit is genomen in overleg met Veiligheidsregio Fryslân. Voorzitter Sybrand Buma, burgemeester van Leeuwarden, zegt het ,,vreselijk” te vinden dat een eventuele Elfstedentocht nu niet zou kunnen doorgaan. ,,We hebben gekeken naar wat we kunnen organiseren. Maar in alle varianten waren er onoplosbare problemen.”

Het is volgens Buma onmogelijk om het publiek en de schaatsers veilig te houden. ,,Alleen de start kan al niet coronaproof.” Een Elfstedentocht zonder publiek was ook geen optie. ,,Dat gaan we qua handhaving niet redden.” Een laatste belangrijk argument is de druk op het zorgpersoneel. ,,Er is bij elke tien kilometer een ziekenpost nodig. Dat kan de zorg momenteel niet aan.”

Er was geen alternatief te bedenken, meldt Buma. ,,Je zou bij wijze van spreken kunnen zeggen dat je de Elfstedentocht met vier schaatsers doet. Maar dan heeft het niets meer te maken met de Elfstedentocht zoals die bedoeld is.”

Nieuws

menu