Elke pop bij Morra is gesprek aan keukentafel: ,,Er gebeurt meer dan alleen corona in de wereld”

Winterjassen (met en zonder sjaal) een roze T-shirtje met dito rok, overhemden en T-shirts met vrolijke printjes, een nachtjapon van Jip en Janneke en een klein rompertje.

Kledingstukken aan houten poppen in een weiland bij Morra. Met de actie vragen de initiatiefnemers aandacht voor de kinderen in vluchtelingenkampen.

Kledingstukken aan houten poppen in een weiland bij Morra. Met de actie vragen de initiatiefnemers aandacht voor de kinderen in vluchtelingenkampen. Foto: Marcel van Kammen

Kledingstukken in alle maten hangen aan eenvoudige houten poppen, groot en klein, die door vrijwilligers in een van de voorgeprikte gaten in een stuk grasland van de familie Visser in Morra worden gezet. Gisterochtend stonden er al zo’n tweeduizend, morgen moeten er 4222 staan: één voor elk kind dat zonder ouders in een van de vluchtelingenkampen in Griekenland zit.

Deze kinderen moeten bovenaan de agenda van de landelijke politiek staan, vindt Marian van Voorn uit Groningen, een van de vier initiatiefnemers. Met Kamp Morra, zoals het project heet, hopen ze dat te bereiken. Door Europese afspraken zitten vluchtelingen nu lang vast in kampen, zoals dat bij Moria op Lesbos, in afwachting van hun asielprocedure en in belabberde omstandigheden.

Menselijker beleid

Van Voorn: ,,Het zou zo mooi zijn dat er in het coalitieakkoord afspraken worden gemaakt over een menselijker asielbeleid, ook voor de langere termijn. Dat als er over tien jaar weer een vluchtelingencrisis is, mensen niet weer op deze manier opgevangen worden.”

De locatie Morra werd, na een speurtocht op Google Maps, gekozen omdat de naam bijna gelijk is aan Moria. Er werden contacten gelegd en zo konden de initiatiefnemers terecht bij de familie Visser, aan de rand van het dorp. Daar parkeren nu en dan auto’s met een aanhangwagen of volle kofferbak.

Van Voorn schat in dat zo’n drieduizend individuen of groepen (van schoolklassen tot kerkleden tot zorgboerderijmedewerkers) meehielpen aan het project. Zo ook de leden van christelijke plattelandsvrouwenbond Driezum-Wâlterswâld. Voorzitter Ytje Slagman-Bremer leverde gisteren zestig poppen af. ,,In deze tijd kunnen we niet vergaderen, maar we kunnen wel iets in elkaar knutselen”, zegt ze. ,,Het was een mooi en zinvol project om mee bezig te zijn en te helpen. Er gebeurt meer dan alleen corona in de wereld.”

Op het praktijkonderwijs van csg Liudger in Drachten waar docent Dirk Regnerus werkt, werden 135 poppen gemaakt. Met leerlingen Jacko (14) en Gerke (15) reed Regnerus deze ochtend een deel ervan naar Morra, waar zij ze zelf in het land zetten. Ook bij hen bracht het project gesprekken op gang. Gerke: ,,Je beseft nu meer hoeveel er gevlucht zijn en hoe groot het eigenlijk is, we hebben het er vaker over gehad nu. Onderling en ook in de klas.”’

Gesprek op gang brengen

Bewustwording is ook wat de initiatiefnemers met hun actie hopen te bereiken. Van Voorn: ,,Elke pop staat voor een kind, maar elke pop staat ook voor een gesprek aan een keukentafel over hoe je met elkaar omgaat en in welke wereld je wilt leven. Dit project is een middel om dat gesprek op gang te brengen. Stel je nu eens voor dat het jou zou overkomen of dat je onderweg jouw kind kwijtraakt, hoe zou jij dan behandeld willen worden?”

De poppen blijven staan tot en met morgen. Vanuit huis meekijken kan via een livestream. Na morgen brengt Stichting de Hulpkaravaan de kleding naar vluchtelingen in Griekenland. Het hout van de poppen krijgt ook een bestemming: Landschapsbeheer Friesland versnippert het en gebruikt het voor natuurbeheer.