Dit artikel is vandaag gratis

Elke week keren honderd Friezen besmet terug van vakantie, blijkt uit cijfers van GGD-Fryslân

Reizigers die terugkeren van vakantie worden op Eindhoven Airport gecontroleerd op hun coronabewijs. Wekelijks keren zo'n honderd Friezen besmet terug van vakantie. Foto: ROB ENGELAAR

GGD-Fryslân is er in het weekoverzicht helder over: wekelijks keren zo’n honderd Friezen met een besmetting met corona terug uit het buitenland.

Afgelopen week gaven 95 positief geteste Friezen aan dat zij hun besmetting waarschijnlijk op vakantie in het buitenland hebben opgelopen. De grootste groep is in Frankrijk, Griekenland of Kroatië geweest. Ook de twee weken ervoor kwamen ongeveer 100 mensen met een besmetting terug van vakantie of een andere buitenlandse reis.

Daling

Ondanks dat daalde het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân in een week tijd van 588 naar 530. Het is de derde daling op rij.

In bijna alle leeftijdsgroepen daalde het aantal besmettingen of bleef het aantal nieuwe besmettingen gelijk. Alleen in de groep 40- tot en met 49-jarigen was een lichte stijging te zien. Daar ging het aantal positief geteste personen van 55 vorige week naar 74 deze week. Er testten, net als vorige week, 25 zeventigplussers positief.

Intensive care

Het aantal coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen daalde licht. Momenteel liggen zeven personen op covid-afdelingen en zeven op de ic.

Ook in de ouderenzorg daalde het aantal besmettingen. In de verpleeg- en verzorgingshuizen testten de afgelopen zeven dagen 23 mensen positief, onder wie 13 bewoners. Een week eerder waren hier 26 besmettingen (13 bewoners). In de thuiszorg raakten zeven mensen besmet, onder wie vijf cliënten. Een week eerder waren dit acht personen, onder wie zes cliënten.

Gele boekje

De vraag naar gele boekjes neemt weer toe, omdat het Digitaal Corona Certificaat (DCC) alleen in Europa geldig is. Daarbuiten is het gele boekje dat wat het dichtst bij een officieel reisdocument komt. Het gele boekje was een tijd niet meer beschikbaar, maar is inmiddels weer volop verkrijgbaar bij onder andere boekhandels en ANWB-winkels. Bij de GGD’en wordt hierin nog steeds gestempeld na een vaccinatie.

In totaal zijn er nu 654.070 prikken gezet door GGD Fryslân. Via de GGD zijn inmiddels meer dan 308.000 Friezen volledig gevaccineerd. Er komen 570.000 inwoners van Fryslân in aanmerking voor een vaccin. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat 75 tot 85 procent van de Friezen een eerste prik heeft gehaald.

Vanaf volgende week maandag is prikken zonder afspraak mogelijk in Leeuwarden, Heerenveen, Drachten en Sneek.

Landelijk

Landelijk liggen er de afgelopen week minder dan 200 coronapatiënten op de intensive care. Op die ziekenhuiskamers liggen nu 196 mensen vanwege Covid-19. In de afgelopen dag zijn veertien ic-bedden vrijgekomen. Het is de grootste daling sinds 8 juli.

In totaal liggen nu 646 mensen in het ziekenhuis vanwege Covid-19. Dat is het laagste aantal in meer dan twee weken. Het is de vierde achtereenvolgende dag waarop het totale aantal opgenomen patiënten daalt.

Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen steeg de afgelopen dag wel iets, van 439 naar 450, maar over het algemeen gaat de lijn nog steeds omlaag. Begin augustus lagen meer dan 500 mensen vanwege corona op die zalen.

Nieuws

menu