Dit artikel is vandaag gratis

De hoge energieprijzen zijn een mokerslag voor kwakkelende dorpshuizen: 'Ik kan de vriezers niet zomaar uitdraaien en de verwarming van de biljarttafels kost ook stroom'

Dorpshuis De Pipenâle in Wierum. Dit dorpshuis komt niet in het artikel voor.

Dorps- en buurthuizen dreigen om te vallen door de stijgende energieprijzen. Dit blijkt uit een enquête van Doarpswurk onder 250 dorpshuizen. 40 procent ziet de hoge prijzen als gevaar voor de exploitatie, 70 procent vreest voor het voortbestaan.

In een jaar tijd zijn de gasprijzen vertienvoudigd. De stijgende energieprijzen zijn een tegenslag voor veel dorps- en buurthuizen, die al fors inteerden op hun vermogen door corona. Doarpswurk-directeur Theo Andreae kent zelf een aantal dorpshuizen bij wie het water zo hoog aan de lippen staat dat ze op omvallen staan. ,,Waarvan ik het zelf weet is op één hand te tellen, maar in werkelijkheid zijn het veel meer.”

Dorpshuis De Stjelp in Idskenhuizen stond ook op omvallen, al kwam dat niet door de hoge energietarieven, maar door de coronasluiting. ,,Wij hebben geluk dat we vlak voordat corona uitbrak zonnepanelen op het dak hebben gelegd, waardoor onze energiekosten zijn gedaald”, zegt Paul van den Kerkhoff, penningmeester van de stichting dorpshuis Idskenhuizen. ,,Daardoor zijn de energiekosten niet meer de hoogste kostenpost.”

Verduurzaming

Die verduurzaming hadden ze in Lollum bij dorpshuis De Nije Haven ook graag willen realiseren, want daar staan de energiekosten wel op nummer 1 als kostenpost. ,,De energieprijzen rijzen de pan uit”, zegt beheerder Sybe Minnema. ,,Maar ik kan de vriezers niet zomaar uitdraaien en de verwarming van de vier biljarttafels kost ook stroom. De kachel staat dan misschien wel laag, maar dat is een druppel op de gloeiende plaat.”

Bij Doarpswurk zien ze dat plannen voor verduurzaming niet van de grond komen, omdat dat eerst om een investering vraagt die dorpshuizen helemaal niet meer hebben. ,,Er is vanuit sommige gemeenten steun gekomen voor dorpshuizen, maar dat blijkt toch niet genoeg te zijn. Dat de energiekosten nu ook stijgen, is voor veel dorpshuizen echt een mokerslag”, stelt Andreae.

Van den Kerkhoff had graag gezien dat het rijk niet alleen in het eerste coronajaar, maar ook dit jaar geld had vrijgemaakt voor dorpshuizen. ,,We hebben over 2020 4000 euro gekregen vanuit het rijk. Daarna bleef het stil. Het is dat we een brandbrief hebben gestuurd naar de gemeente, toen kregen we wel 2000 euro. Maar de regeling van dit jaar heeft nog niks opgeleverd.”

Nieuws

menu