Grote vreugde om versoepeling van coronaregels bij kerken (er mag weer gezongen worden), horeca en ook in de voetbalwereld

Vanaf volgend weekeinde mag er in de kerken weer worden gezongen. Het advies om dat niet te doen vervalt vanaf dan, meldde demissionair premier Mark Rutte vrijdag op een persconferentie. Wel moet dat, als er binnen wordt gezongen, op anderhalve meter van elkaar.

Volgende week is het weer mogelijk om te zingen in de kerk.

Volgende week is het weer mogelijk om te zingen in de kerk. Foto Rens Hooyenga

Of er vanaf volgende week zondag in de Friese kerken uit volle borst wordt gezongen kon Wim Beekman, classispredikant van de classis Fryslân gisteren nog niet zeggen. Hij is blij met de verruimingen die in de persconferentie zijn aangekondigd en heeft goede hoop dat die ook naar de kerk vertaald zullen worden. ,,Maar hoe dat uitgewerkt wordt weet ik nog niet. Daarvoor moet ik eerst de vergaderingen van de werkgroepen in de Protestantse Kerk en het CIO die hierover gaat, afwachten.”

Beraden op aanpak

Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken CIO beraadt zich begin volgende week op wat de verdere versoepelingen betekenen voor de kerken. De verwachting is dat de koepelorganisatie en afzonderlijke kerkgenootschappen uiterlijk donderdag met een nieuw advies over de mogelijkheden voor kerkdiensten komen.

De versoepelingen die het kabinet vrijdag aankondigde, betekenen in feite dat Nederland open gaat, mits er anderhalve meter afstand kan worden gehouden.

Geen schermen in cafés

De horeca is blij dat er na 26 juni weer veel mogelijk is, maar Melle Bakker voorzitter van de Friese afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt het zuur dat er voor die tijd niet in cafés en op terrassen op grote beeldschermen naar het EK voetbal mag worden gekeken.

,,Afgaande op de geluiden afgelopen dagen hadden we wel verwacht dat die versoepeling er niet zou komen, ondanks onze harde lobby. Maar als je ziet wat er de afgelopen dagen in volkswijken, clubhuizen en keten gebeurt, is het toch raar. Daar kijken hele grote groepen mensen dicht op elkaar gepakt naar wedstrijden. Er is daar totaal geen controle op.”

Ook het optreden van koning Willem Alexander die zonder mondkapje en handenschuddend een oranjegekleurde wijk bezocht viel om die reden slecht bij hem. ,,Hij complimenteerde die mensen terwijl er coronaregels worden overtreden. Als horeca zou je gezamenlijk kijken veel veiliger kunnen organiseren, maar wij worden streng gecontroleerd.”

Ondernemen kan weer

Het wordt voor cafés, restaurants maar ook clubs en discotheken in ieder geval weer mogelijk om te ondernemen na 26 juni. Dat zegt de landelijke KHN-voorzitter Robèr Willemsen. ,,Wij zijn blij dat we weer kunnen ondernemen.”

Met het nog te vormen nieuwe kabinet wil Willemsen in gesprek over een herstelplan. Daarbij zal het onder andere gaan om een oplossing voor de schulden die horecaondernemers sinds vorig jaar hebben opgebouwd, bijvoorbeeld bij de Belastingdienst.

Voor de hele horecabranche verwacht Willemsen dat het weer rendabel kan worden om gasten te ontvangen, maar dan nog wel in combinatie met de bestaande steunregelingen. ,,Maar écht rendabel wordt het als de 1,5 meter eraf gaat”.

Voetbalbond is opgetogen

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, reageerde opgetogen op het besluit van het kabinet alle sportwedstrijden vanaf 26 juni weer toe te staan. ,,Dankzij deze versoepelingen hebben we nu een stralend perspectief op een normaal en volwaardig seizoen, inclusief toeschouwers langs de lijn”, aldus de bestuurder.

,,De competities in het veld- en zaalvoetbal starten weer in augustus en september”, keek Van der Zee alvast vooruit. ,,We hebben allemaal weer iets om naar uit te kijken. Verenigingsleven, vriendenteams, voetbalhumor en vooral spannende wedstrijden op de eigen velden, wat hebben we het allemaal gemist.”