Esther, Wouter en hun ernstig verstandelijk gehandicapte dochter Jemima (18) uit Ryptsjerk lopen vast in de gehandicaptenzorg. ‘Een begrafenisplek is sneller geregeld dan een zorgplek’

Het aangrenzende huis was al bijna klaar voor de ernstig verstandelijk gehandicapte Jemima (18). Maar budget om zorgverleners in te huren, is er niet meer. Ze kan ook niet terecht in een zorginstelling vanwege de opgelopen wachtlijsten. Esther Bouma, Wouter van ’t Zand en hun dochter Jemima uit Ryptsjerk zitten klem in de complexe gehandicaptenzorg. ,,Ik vind het mensonterend hoe ze met sommige mensen omgaan.”

Jemima, Esther en Wouter.

Jemima, Esther en Wouter. Foto: Marcel van Kammen

De achttienjarige Jemima heeft een zeldzame chromosoomafwijking, die na haar derde levensjaar merkbaar werd. Ze kan moeilijk prikkels verwerken en ze heeft geen tijdsbesef. Ook heeft ze problemen met haar darmen en een slaapstoornis. Ze heeft het verstand van een kind van anderhalf. Jemima heeft de zwaarste indicatie: ernstig verstandelijk gehandicapt en moeilijk verstaanbaar gedrag. School en dagbesteding gingen niet goed, en op crisisplekken wisten ze ook geen raad met haar. Sindsdien woont ze thuis onder begeleiding, met een eigen tuinhuisje als speelplek.