Eten, drinken en fietsen huren bij vernieuwd station van Feanwâlden, gebied rond het station heeft flinke opknapbeurt gehad

Reizigers die op station Feanwâlden op een trein of bus wachten kunnen dat voortaan doen onder het genot van een kopje koffie bij De Ferbining. Met een optreden van tv-kok Reitse Spanninga werd vrijdagmorgen de koffie- en lunchroom in het stationsgebouw van Feanwâlden geopend.

Tv-Kok Reitse Spanninga presenteerde gisteren de opening van koffie en lunchroom De Ferbining in het voormalige stationsgebouw in Feanwâlden. Op de achtergrond staan de initiatiefnemers Martina Tolsma en Gooitzen Hager.

Tv-Kok Reitse Spanninga presenteerde gisteren de opening van koffie en lunchroom De Ferbining in het voormalige stationsgebouw in Feanwâlden. Op de achtergrond staan de initiatiefnemers Martina Tolsma en Gooitzen Hager.

In De Ferbining werken dertig tot veertig jongvolwassenen met een (licht) verstandelijke beperking bij wijze van dagbesteding. Initiatiefnemers Martine Tolsma en Gooitzen Hager kwamen op het idee omdat ze merkten dat het voor veel van deze mensen lastig is een baan te vinden om gewoon in de maatschappij te kunnen meedraaien.

,,Vaak kunnen ze wel op een zorgboerderij terecht, maar wij willen ze een werkplek midden in de samenleving bieden”, gaf Tolsma, die met deze doelgroep werkt op school voor speciaal onderwijs De Wingerd in Damwâld, al eens eerder in deze krant aan.

Zorgboerderij

Meestal kunnen deze mensen wel terecht op een zorgboerderij, maar in een lunchroom ontstaat er volgens haar ook een wisselwerking waarbij de mensen een gezicht krijgen voor de maatschappij.

Het pand is ook speciaal voor hen ingericht. Zo is er een speciaal koffiezetapparaat en is de vloer geluidsarm om prikkels voor het personeel te minimaliseren.

Veganbroodjes

Behalve voor wat te drinken kunnen reizigers of toeristen er ook terecht voor een lunch. Op de kaart staan seizoensgebonden streekproducten, glutenvrije pannenkoeken en veganbroodjes.

Voor de toeristen heeft De Ferbining wandel- en fietsarrangementen in en rond Feanwâlden in de aanbieding.

Het project kwam tot stand door samenwerking met onder andere de gemeente Dantumadiel, de provincie Fryslân, NS, ProRail en Arriva. De initiatiefnemers werken ook samen met lokale ondernemers. Zo halen ze zo veel mogelijk voedingsproducten uit de regio.

Expositie

Vanaf september kunnen mensen ook hun fiets laten repareren met haal- en brengservice van De Boer Fietsreparatie in Burgum. Tolsma: ,,Zo willen we samen met ondernemers uit de regio verschillende groepen verbinden en laten genieten van elkaar en de omgeving, op een duurzame manier en met respect voor de natuur. De Ferbining vat eigenlijk al onze activiteiten samen.”

Na de opening konden belangstellenden het verbouwde stationsgebouw bekijken. In de koffie- en lunchroom was deze dag ook een kleine expositie te zien over het voormalige stationsgebouw en de omgeving.

Parkonderhoud

De Ferbining is onderdeel van het Kansen in Kernenproject en het Transferium Feanwâlden. Na de komst van de Sintrale As werden de kernen van de aanliggende dorpen opgeknapt. In Feanwâlden werd het stationsgebied en de omgeving onder handen genomen. sinds december is er een nieuw busstation, het Transferium.

Op de plek van de vroegere provinciale rondweg wordt nu een park aangelegd. Dat wordt in september geopend. Medewerkers van De Ferbining gaan helpen bij het onderhoud van het park. ,,Daarnaast kunnen we in het park ook activiteiten organiseren of aansluiten bij bestaande initiatieven vanuit het dorp. Dat lijkt ons geweldig en het houdt ons dorp bruisend”, vindt Gooitzen Hager.