Laboratoriumbedrijf Eurofins bouwt chemielaboratorium aan de Hermes in Heerenveen: 'We groeiden uit ons jasje'

Laboratoriumbedrijf Eurofins Food, Feed, Water Benelux is woensdag in het bijzijn van burgemeester Tjeerd van der Zwan begonnen met de bouw van het nieuwe chemielaboratorium aan de Hermes in Heerenveen.

Personeel van Eurofins kijkt naar het boren van de eerste paal voor hun nieuwe laboratorium.

Personeel van Eurofins kijkt naar het boren van de eerste paal voor hun nieuwe laboratorium. Foto: Niels de Vries

Eurofins laat het nieuwe lab bouwen naar aanleiding van een brand in het oude, aan de Leeuwarderstraatweg, in november 2019. In februari 2020 trok het bedrijf in een tijdelijk noodlaboratorium aan de Icarus. Nu wordt er weer een definitief pand gebouwd, dat bijna twee keer zo groot wordt als het oude: 2760 vierkante meter in totaal, waarvan 1200 vierkante labruimte.

,,Met het nieuwe lab willen we ons richten op flexibiliteit, waarbij we dus kunnen meebewegen met de markt’’, zegt Karlijn Miltenburg, business unit manager Chemie van Eurofins. Het chemielaboratorium test onder andere water en de voedingswaarden (die achter op de etiketten staan) van (dieren)voeding. Producenten schakelen het bedrijf in om bestaande producten te testen of om nieuwe producten te ontwikkelen.

Koolhydraten

Daarbij wil Eurofins inspelen op de huidige markttrends. Zo meet het bedrijf de hoeveelheid koolhydraten in producten en ook de goede en slechte suikers. Behalve met de samenstelling van producten, houdt het laboratorium zich ook bezig met mogelijkheden om de houdbaarheid van producten te verlengen. ,,Met dit nieuwe, grotere lab kunnen we weer gaan uitbreiden’’, zegt Miltenburg.

Na de brand in het oude laboratorium werd Eurofins gedwongen versneld na te denken over de toekomstplannen. ,,We vroegen ons af: ‘Wat willen we?’ We groeiden uit ons jasje. Daarom besloten we nu door te pakken en de ellende een positieve draai te geven’’, aldus Miltenburg.

Aardgasvrij

Het chemielaboratorium wordt voor zover bekend het eerste in Nederland dat volledig aardgasvrij is. Chemische laboratoria moeten de lucht zes keer per uur verversen. Die lucht wordt normaal gesproken verwarmd met behulp van aardgas, maar in het nieuwe pand van Eurofins gebeurt dat deels met aardwarmtepompen en deels met een warmteterugwininstallatie. ,,We zijn klaar voor de toekomst. Het nieuwe lab wordt milieuvriendelijk en energiezuinig’’, zegt Miltenburg.

Eurofins Food, Feed, Water Benelux heeft in Heerenveen twee takken. Aan de Icarus staat ook nog een microbiologisch laboratorium, dat onder andere testen doet op salmonella. Met het servicecentrum erbij, telt het bedrijf in Heerenveen zo’n 220 medewerkers.

Als alles volgens planning verloopt, kan Eurofins in juli 2022 het nieuwe chemielaboratorium in gebruik nemen. Het noodlaboratorium valt dan vrij. Dat pand is multifunctioneel en zal worden verkocht. Volgens Miltenburg is er al een geïnteresseerde om het te kopen.