Europese Commissie kritisch over de erfenis van LF2018

De erfenis van LF2018 is nog steeds onduidelijk. Dat stelt de Europese Commissie in een evaluatie van de twee Culturele Hoofdsteden van 2018, Leeuwarden-Fryslân en Valletta, de hoofdstad van Malta.

De erfenis van LF2018 is nog steeds onduidelijk. Dat stelt de Europese Commissie in een evaluatie van de twee Culturele Hoofdsteden van 2018, Leeuwarden-Fryslân en Valletta, de hoofdstad van Malta.

De erfenis van LF2018 is nog steeds onduidelijk. Dat stelt de Europese Commissie in een evaluatie van de twee Culturele Hoofdsteden van 2018, Leeuwarden-Fryslân en Valletta, de hoofdstad van Malta. Foto: Jan Ligthart

Er blijven zorgen dat het ‘momentum’ van LF2018 verloren gaat en niet automatisch doorzet in een bloeiend cultureel leven in de komende jaren, zo valt in het rapport te lezen. De prioriteiten, structuren en verantwoordelijkheden rond de erfenis van LF2018 zijn minder helder en gevorderd dan verwacht mocht worden, vinden de rapporteurs.

Hoe @LF2018 met culturele piekjaren en 64 projecten een vervolg krijgt https://t.co/3hKNRGKh0F

— Friesch Dagblad (@frieschdagblad) July 12, 2019

Betrokkenen erkennen dat hun focus lag op het organiseren van LF2018 zelf en niet zozeer op de planning voor wat er daarna zou moeten gebeuren om de culturele opbloei vast te houden.

Leeuwarden-Fryslân liet weliswaar een sterk programma zien, maar dat is geen garantie dat het met de erfenis wel goed komt, stellen de Europese rapporteurs. Zij spraken voor het opstellen van de evaluatie met dertig betrokkenen bij de organisatie van het Culturele Hoofdstadjaar, van kunstenaars en programmamanagers tot museumdirecteuren en bestuurders.

Risicofonds

Wel positief is het rapport over het blijvende risicofonds van een miljoen euro voor culturele producties waarvan de kaartverkoop tegenvalt. Ook het voortzetten van debatcentrum Iepen Up en het extra geld dat de provincie de komende jaren voor cultuur uittrekt, zien de rapporteurs als gunstige uitkomsten van LF2018. Ze hopen dat de pas afgelopen zomer gepresenteerde plannen tot 2028 de erfenis alsnog zullen veiligstellen.

Over LF2018 zelf zijn de rapporteurs overwegend lovend, zowel wat betreft het programma als de bezoekersaantallen, het grootschalig meedoen van de bevolking en de internationale uitstraling.

LF2018 stond bol van projecten rond Iepen Mienskip. Wat hebben die ons opgeleverd? Hebben ze iets duurzaams in gang gezet? Vandaag: @HoomanNassimi Nassimi van New Faces. https://t.co/j1o5roNxHN

— Friesch Dagblad (@frieschdagblad) August 11, 2019

Nieuws

Meest gelezen