Evangelist Jan Zijlstra (82), bekend van evangelisatiecampagnes en genezingsdiensten, overleden

Evangelist Jan Zijlstra is donderdag op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn stichting Wings of Healing in een persbericht, waarbij vermeld is dat Zijlstra ‘met zijn Heer en Heiland is ontslapen.’

Jan Zijlstra (1938-2021).

Jan Zijlstra (1938-2021).

Zijlstra verwierf landelijke en internationale bekendheid door zijn evangelisatiecampagnes. In zijn diensten bad hij ook voor zieken, waarbij geregeld wonderbaarlijke genezingen plaatsvonden. Zijlstra was begin deze week met Covid 19 opgenomen in het ziekenhuis.

Zijlstra, in 1938 in een slagersgezin in Hillegom (Zuid-Holland) geboren, was de achterkleinzoon van ds. Otte Mink Zijlstra, die begin twintigste eeuw het Witte Kerkje in Boelenslaan bouwde. Er werden ook in Fryslân regelmatig diensten met Jan Zijlstra belegd, zo kwam hij naar het FEC in Leeuwarden, naar Burgum, Dokkum, Ureterp en meer Friese locaties. Hij predikte 64 jaar lang het evangelie in dergelijke diensten. De stichting spreekt van honderdduizenden bezoekers in Nederland, België, Suriname, Indonesië en de Nederlandse Antillen.

Johan Maasbach

Zijlstra begon eind jaren vijftig als naaste medewerker van evangelist Johan Maasbach in Den Haag, na de grote evangelisatiecampagne van T.L. Osborn op het Malieveld. Zij raakten gebrouilleerd en in 1992 gingen zij ieders huns weeg. Zijlstra begon in Leiderdorp de gemeente De Levensstroom. Ook daar ontstond een breuk met de gemeenteleiding. In 2013 richtte hij de stichting Wings of Healing op en hield hij per maand twee diensten in Warmond en verder trok hij door het land met diensten. In 2020 legden Zijlstra en Arno van der Knaap het bij en spraken zij in het openbaar verzoening en vergeving uit.

Van Zijlstra’s hand verschenen verschillende boeken, waaronder Ontmoetingen met Jezus de Genezer , De God van wonderen, 50 hindernissen op weg naar genezing, en in 2007 zijn autobiografie Gods plan met mijn leven .

Verloren zielen

Het ging hem altijd primair om het winnen van verloren zielen. Het bidden voor zieken kwam op het tweede plan. In zijn diensten hing vaak een spandoek met de tekst ‘Ga richting Jezus, ga richting het wonder’ en hij hamerde er vaak op dat bekering en gehoorzaamheid belangrijker zijn dan fysieke genezing, met een beroep op Exodus 15:26. ‘Als u aandachtig luistert naar de stem van de Here, uw God, en doet wat juist is in Zijn ogen, als u Zijn geboden gehoorzaamt en al Zijn verordeningen in acht neemt, dan zal Ik geen enkele van de ziekten over u brengen die Ik over Egypte gebracht heb, dan zal Ik ben de Here, uw Heelmeester zijn.’

Dat neemt niet weg dat op zijn gebed vele mensen genezing ontvingen. Het tijdschrift dat hij uitgaf stond vol getuigenissen daarvan. Het had in 2010 een recordoplage van 100.000 exemplaren. De genezing van de ernstig zieke Janneke Vlot, uit een reformatorische gemeenschap in Bleskensgraaf, kreeg in 2007 bekendheid in landelijke media.